ГМО влияе пагубно и върху върху традиционното българско пчеларство.

За 50 години откакто е пчелар, Кирил Киряков е увеличил кошерите в стопанството си от 2 на 200. През 2007 г. пчеларят за първи път се сблъсква с ГМО - 50% от пчелите му умират, след като попадат на цвят от генно-модифицирана рапица.

"Рапицата - семената изключително се внасят, те са ГМО и безспорно дава отражение на пчелите. Пчелите посещават цветовете и тук става заразяването с ГМО. Пчелите са единствени, които не можем да ги контролираме, да им казваме къде да ходят, но в диаметър така около 5 км., те посещават”, каза той.

Веднъж попаднала на медоносна ГМО култура - слънчоглед или рапица, пчелата губи ориентация и повече не се завръща в кошера. Така постепенно пчелното семейство се погубва.

"Страни, които отглеждат ГМО, напр. Америка, там най-напред започна колапсът. Най-напред започнаха да измират пчелните семейства. Така стана в Испания така е в Италия, донякъде във Франция”, допълни той.

Легализирането на ГМО у нас ще има и негативен ефект за фармацията.

„Пчелният мед, който използваме от пчелите, той служи и като храна, и като лекарство. Ще откажат страните, които го използват за лекарство да го изкупуват от нас”, ”, смята още Киряков.