В понеделник, 10 март в "Бъдете здрави с тази сутрин" д-р Вергиния Николова представи успешните резултатите на дерматолога доц. д-р Надежда Тонкин в лечението на косопада в най-тежките му форми.

В нейните многогодишни търсения за обяснение на причините водещи до косопад, е залегнал комплексният подход, а именно връзката на централната и периферна система с проявата на косопад, както и наличието на възпалителни огнища в човешкото тяло. Затова преди да започне лечението доц. Тонкин изследва подробно общото здравословно състояние на пациента до установяване на основната причина, чийто резултат е косопада.

Сред множеството излекувани пациенти доц. Тонкин демонстрира със снимки хора с хроничен синузит, зъбни грануломи, възпален жлъчен мехур, преживян силен стрес и разочарование и др. Нейното лечение включва най-напред третиране на основната причина, спазване на диета и общоукрепващи средства, както и мехлеми за мазане на цялата глава, не само на оределите или оголени поленца по скалпа.

Новите разбирания за причините за косопада и подходите за лечение доц. д-р Надежда Тонкин е описала в монографията "Алопеции" и "Клинична невродерматология", в съавторство с невролога проф. д-р Мак Вантов.

С доц. Тонкин може да се свържете на телефон 02/856-70-88.