Нов скандал в здравеопазването. Разследване на bTV показва как служител на световен производител на медицинска техника диктува на Здравното министерство точно с каква супер скъпа техника за десетки милиони левове трябва да се оборудват българските болници.

Здравното министерство ще усвои 147 милиона лева от европейската програма "Регионално развитие", за да ремонтира някои от болниците в страната и за да ги оборудва с най-новото поколение диагностицираща апаратура.

На интернет-страницата си здравното министерство публикува спецификации на медицинска апаратура за десетки милиони лева. Тя ще бъде купена с европейски пари.

На сайта са публикувани 16 файла с подробни технически описания на последно поколение ядрено-магнитни резонанси, скенери, томографи, апарати за мамографски изследвания и рентгенови апарати. В нито един документ не се споменава конкретно име на фирма, а само технически характеристики, които доставчиците на оборудването трябва да покрият.

Като екипът на bTV отвори 16-те уърдовски документа, в настройките на файловете видя от кого са писани. С голяма изненада журналистите установиха, че седем от спецификациите са писани не от експертите в здравното министерството, а от служител в частна фирма, която има интерес да участва в този търг.

В настройките на документа на спецификацията за супер модерен компютърен томограф се вижда, че той е написан от Михаела Михайлова, а в скоби е отбелязано името на фирмата Джи E Хелткеър.

Всъщност "Джи E” е съкращение от световноизвестния концерн Дженеръл Електрик. В глобалната социална мрежа "Линкед Е” въпросната г-жа Михаела Михайлова в своя профил се представя като регионален мениджър продажби на "Дженеръл Електрик Хелткеър” за България.

По телефона заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова отговори, че от нас научава за този скандален факт. Тя подчерта, че авторът на въпросните спецификации би трябвало да е професор Кичка Велкова, председател на работната група в здравното министерство и специалист по образна диагностика. Професор Велкова днес не отговаряше на мобилния си телефон.

Ето и коментара на Асоциацията на вносителите на медицински изделия.

"Това е в пълно нарушение на правата на конкурентност между фирмите. Ясно е, че когато една фирма подаде една спецификация, то точно тя трябва да спечели. Всеки може да си направи този извод. Което е абсолютно недопустимо. Прецедент. Досега не съм чувала да има подобен случай. Какъв е смисъл да подадете точно вие, ако няма да спечелите после. Това е и смисълът да се заключат така спецификациите, за да не могат да участват останалите фирми”, коментира Силвия Петрова, председател на асоциацията.

Доставките на въпросното оборудване трябва да станат факт до година и половина. Кой производител ще спечели поръчката за десетки милиони, предстои да видим.

Недоразумение няма. Това е нещо ново, което не сме правили досега. Поискахме специално разрешение да публикуваме спецификациите. Целта на публикуването беше да създаде диалог между фирмите. Това каза за bTV заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова като уточни, че спецификациите са подготвени от работна група.