След среща с премиера стана ясно, че парите за здравеопазване за тази година няма да бъдат по-малко от миналогодишните. Здравният министър обеща и пълна ревизия на всички клинични пътеки. Всички точки по темата събра Мария Ванкова.

По изчисления на обществения съвет в здравеопазването, за да се успокои здравната система и да не се връщат пациенти, до края на тази година са необходими около 205 млн. лева.

Със задачата да ги намери е натоварен финансовият министър Симеон Дянков.

Той обясни, че вече е сформирана работна група, която ще изготви разчети и ще ги представи на премиера. "На базата на тези разчети премиерът пое ангажимент за тази година за здравеопазване да са същите пари като за миналата, 2009 година", каза Дянков.

Към момента е сигурно едно - парите няма да дойдат от резерва на Здравната каса. За сметка на това пък касата ще предложи нормативни промени, чрез които добре работещите болници да получават бонуси извън делегираните бюджети. Ще се направи и пълна ревизия на клиничните пътеки. Така от началото на следващата година цената им ще бъде различна.

"Това е необходимо, за да регламентираме труда, който се влага вътре. Както и всички ревизии, които трябва да ги плати някой. Пълна ревизия на всички клинични пътеки", заяви министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова.

От лекарския съюз настояват обещанията на правителството да бъдат написани и подписани.

В противен случай, след две седмици излизат на протест. "Това потвърдихме пред премиера, той дори се пошегува, че две седмици си е сериозно отлагане. Ако се случи това, което обещаха и той, и Дянков, няма да има основание за протест", коментира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.  

Извън обещанието, че пари за болниците ще бъдат осигурени, премиерът не направи повече коментари по проблемите в здравеопазването.

Борисов обаче опроверга публикации, че постът на военния министър Аню Ангелов "се клати".

"Не само, че няма да бъде освободен, но е и един от най-добрите военни министри в България. И най-добрият военен министър за последните 20 години”, заяви Борисов.