Българският кораб "Панега” е бил отвлечен днес в Аденския залив. На борда на кораба има 15 български моряци, съобщиха от Министерство на външните работи. Корабът е бил отвлечен около 19.30 часа българско време тази вечер.

Според изпълнителна агенция "Морска администрация той е пътувал за скрап от Червено море към Пакистан. Силите на операция "Аталанта” в залива опитват да установят връзка с кораба.

Вече е сформирана работна група между Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и Министерството на отбраната.

Българският танкер е превозвал химикали, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. В момента на отвличането танкерът се намирал в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби, съобщил за Асошиейтед прес капитан първи ранг Карл Сьостранд от командването на Аталанта. От момента, в който танкерът подал сигнал за тревога до нападението на пиратите, изминали само 17 минути, съобщил Сьостранд.

В ръцете на сомалийските пирати се намират още два кораба с общо 13 български моряци на борда.

Вече близо пет месеца "Сейнт Джеймс Парк" и "Ейшън Глори" са под контрола на похитителите в Аденския залив. Все още не е ясно дали се водят преговори за освобождаването им и с какъв успех.

Последният случай със щастлив край от сомалийските брегове е след отвличането на кораба "Маласпина Касъл" с 16 българи на борда.

Плавателният съд беше освободен след 33 дневни преговори срещу откуп от 900 хиляди долара.