В рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" д-р Вергиния Николова се срещна с двете оперирани деца от тежка форма на сколиоза в болницата "Токуда" и разговаря с техните семейства. Майката на Антоанета разказва, че лекарите от международния  екип са казали, че дъщеря й ще се изправи и ще ходи на 6-7 ден след операцията, както и е станало. Операторът Станислав Стоянов засне забавените, но смели стъпки в коридора на болницата на 10-годишната Антоанета.

Другото дете, оперирано от проф. Маджетко от Илиной и д-р Санчес от Испания,  е Елена – Магдалена. Бабата на Елена-Магдалена разказва, че операцията е продължила 9 часа, но сега детето е бодро, изправя се и ръцете му са по-розови, не както допреди операцията, когато са били студени и посинели.

Новост в извършването на тези сложни операции е отчитането със специален апарат на състоянието на гръбначния мозък през цялото време на операцията. Тази дейност е проведена от д-р Александра Маркезе. С това мониториране се предотвратяват рисковете от травми на гръбначния мозък и се намаляват усложненията от операцията. Според д-р Яблански извършените операции отговарят на най-високите международни стандарти за хирургично лечение на гръбначни изкривявания.

Тези две операции са първите от международното сътрудничество, чието начало беше поставено с идването на проф. д-р Боачи от болницата за специална хирургия в Ню Йорк. За постиженията на проф. Боачи по Дискавъри ченъл е излъчена поредица от документални филми "Хирургията, която спаси живота ми".

Двете операции са извършени безвъзмездно. Те не струват нищо на пациентите и на здравните институции у нас. В интервю за bTV преди 2 години проф. Боачи заяви, че мястото на помощта на международното общество за проучване и лечение на сколиозата е именно там където има недостиг на инструментариум, екипировка и обучение на лекари в съвременните методики. Това няма да е последната операция, отбелязва д-р Яблански, защото това е една дългосрочна програма.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето