1 USD
1.82481 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,214.4

ЧЕЗ и Е.ОН похарчили стотици милиони за външни услуги

БГ Бизнес
 

Те са ощетявали държавата с милиони в продължение на години, научи bTV

Нови, скандални, разкрития за това как монополистите ЧЕЗ и Е.ОН са ощетявали държавата с милиони в продължение на години, научи bTV от отлично информирани източници в Държавната комисия енергиен - регулатор. За няколко години двете компаниите са похарчили абсолютно ненужно десетки и стотици милиони за външни услуги. Така те са източвали печалбата си от електроразпределенията към други компании без да се плащат дивиденти на държавата. Отделно хазната е губила и от ДДС.

Одитът на държавата в трите компании вече е приключил и се чака до дни да бъде официално оповестен. Енергийният министър похвали проверяващите от държавната комисия регулатор.

„Ако има престъпление - прокуратура, ако има нарушение на лицензията -  глоба от регулатора, ако има нарушение на финансовата дисциплина - санкция от данъчните”, заяви ресорният министър Трайчо Трайков.

Нашите източници от проверяващия екип разкриха и как е действала схемата по ощетяване на държавата. Потребителят плаща чинно сметките си за ток на ЧЕЗ и Е.ОН. В компаниите се трупат огромни суми като печалби. Задачата пред компаниите е да направят така, че печалбата да бъде източена. Така хем ще бъде платен по-малък дивидент на държавата като съакционер в енерго, но също и държавният регулатор няма да не бъде скандализиран и със сигурност няма да ореже техните приходи следващата счетоводна година.

Затова компаниите почват да харчат десетки милиони към други фирми за външни услуги.

ЧЕЗ миналата година така са отклонили под носа на държавата 70 милиона лева за външни услуги. Парите са превеждани на свързани фирми по странни трудови и консултантски договори или направо към фирмите майки в Германия и Чехия.

Накрая на годината компаниите отчитат с пъти по-малка печалба в електроразпределителните дружества. Според нашите източници прокуратурата и данъчните много трудно могат да уличат компаниите в измами, защото всичко е правено според буквата на закона. Спорно е само до колко е спазван Закона за обществените поръчки.

За всяко едно нарушение държавата ще глоби компаниите с до един милион лева, но едва ли ще си върне изгубените през годините суми.

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии