Хората, които имат приятели, но не се усещат истински свързани с тях, често се чувстват самотни. Тази самота може да навреди на здравето им, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване. Предишни проучвания са показали, че когато човек се чувства самотен, това може да се отрази върху здравословното му състояние и да причини проблеми като високо кръвно налягане и смущения в съня.

За да проверят тази зависимост, авторите на настоящето проучване от университета на Аризона са изследвали 265 души на възраст между 18 и 85 години. Участниците трябвало да отговарят на въпроси за социалната подкрепа, която получават, за самотата, стреса, здравословните си навици и здравето си като цяло.

Анализирайки резултатите, специалистите са установили, че хората с по-малко близки приятели по-трудно се справят със стреса във всекидневието. Те освен това проявяват по-слаба загриженост за здравето си и също така страдат от смущения в съня. Авторите на изследването обясняват, че възрастта не е решаващ фактор за това дали един човек се чувства самотен. Наличието на партньор също не е сигурен щит срещу самотата. Специалистите са открили, че от най-голямо значение са близките приятели и членове на семейството.