Лек трус стресна софиянци. Земетресение със сила 2,9 по скалата на Рихтер беше регистрирано на територията на столицата. Канна Рачева информира, че според геофизичния институт на БАН, в околните населени места не са усетили разлюляването на земята.

В 13.16 часа в Геофизичния институт на БАН е записано лекото земетресение с магнитуд 2,9. Огнището е югоизточно от центъра на София, с дълбочина най-много 4 километра.

За тези от нас, които не знаят, вертикални и хоризонтални земетресения няма. Всичко зависи от това колко близко са хората до огнището на земетресението.

"Ако са много близко - както е в случая, ние усещаме едно отдръпване в първия момент на земната повърхност и човек остава провиснал във въздуха. На него му се струва, че земята го е хвърлила нагоре, а става точно обратното - земята пропада под краката му в 99 процента от случаите”, обясни ст.н.с. Емил Ботев.

Ако сме далеч от огнището ще усетим само последващите вълни. Както се случи днес, 40 минути след земетресението. Екипът ни така и не ги усети, но видяхме първият вторичен трус.  

Земетресенията от последната седмица не са свързани по между си. Днешното е най-слабо и не е изплашило никого.

И за да не се чудите - вторични трусове може да има още ден-два.

Българката Мая Попова, която предсказва земетресения, се обади в редакцията на bTV Новините, 5 минути преди трусът, за да ни съобщи, че ще има земетресение в района на София. Прогнозите си Мая прави по болките, които изпитва в една или друга част на тялото си.