През новата учебна година се очаква да отпадне националното външно оценяване за пети и шести клас, тъй като учители споделиха, че т. нар. малки матури натоварват системата. Това каза пред журналисти началникът на регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева, която участва в съвещанието на директорите на столичните училища. Тя уточни, че промяната ще влезе в сила след заповед на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Националното външно оценяване за учениците от четвърти клас беше въведено от бившия министър на образованието Даниел Вълчев. През изминалата учебна година на т. нар. малки матури се явяваха учениците от четвърти, пети и шести клас, като за седми клас матурите бяха обединени с изпита за кандидатстване в  гимназиите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова оцени промяната като положителна. Според нея важно е да има тестове и проверка, на изход, на етап от образованието, като няма нужда системата на образованието да се натоварва излишно и всяка година учениците да се явяват на външно оценяване. Хубаво е училищата да правят крайното оценяване за годината, но на училищно ниво, заяви тя.