Турските граждани гласуват днес на референдум за промени в конституцията, предложени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Конституционната реформа включва 26 поправки. Те ще ограничат пълномощията на съдебната власт и на армията - пазители на лаицизма, които са в конфликт с ислямо-консервативното правителство.

Предстоящият референдум се разглежда като тест за подкрепата към управляващата Партия на справедливостта и развитието преди парламентарните избори през следващата година.

Референдумът се организира точно трийсет години след военния преврат на същата дата през 1980 г., след който бе създадена сегашната конституция.

Премиерът Ердоган заяви, че пакетът от реформи ще направи турската конституция, приета през 1982 г., по-близка до конституциите на страните от ЕС, към който Турция се стреми да се присъедини. Нито една от представените в парламента опозиционни партии не подкрепя реформите. Според критиците на реформите правителството се възползва от тях, за да засили контрола си над съдебната власт.

Предложените промени предвиждат увеличаване на броя на членовете на Конституционния съд от 11 на 17 души, от които трима, назначени от парламента.  Ако текстът бъде приет, Конституционният съд в качеството му на Върховен съд ще може  да съди началника на генералния щаб на армията и нейните четирима най-висши командващи.  Висшият съвет на съдиите и прокурорите, отговарящ за назначаването и  повишенията на съдиите и
прокурорите, ще бъде увеличен от 7 на 22-ма членове.

Конституционната реформа включва още възможност за съдене на военнослужещи в мирно време заради опит за преврат. Текстът предвижда също военнослужещи, отстранени от армията, специално заради ислямизъм, да могат да обжалват това решение.

Конституционната реформа открива пътя за съдене на ръководителите на военния преврат от 12 септември 1980 г.. Има обаче несигурност по този въпрос, тъй като юристи твърдят, че има давност за съдебно преследване на превратаджиите.

Реформата дава нови права на държавните служители, включително правото да водят колективни преговори, но не им дава право да стачкуват. Тя обещава мерки в подкрепа на възрастните хора, равенство на половете и защита на децата, а също така предвижда създаване на омбудсман.

Общо 49 милиона 446 хиляди турски граждани са призовани да гласуват в  151 хиляди 546 секции на референдума.  Гласуването в източните и югоизточните окръзи започна в 07.00 часа и ще приключи в 16.00 часа, а в останалите окръзи гласуването започва в 08.00 часа и ще продължи до 17.00 часа. До тогава се забранява излъчването и публикуването на всякакви информации, отнасящи се до референдума.  

Предварителните проучвания на общественото мнение показват лек превес на положителния вот.