Регистърът, в който ще се вписва информацията за имуществените отношения на съпрузите по време и след брака, вече е готов и се тества. Това съобщи за bTV, изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева. Регистърът трябва да заработи след седмица, когато влиза в сила новият семеен кодекс. Той предвижда няколко режима, с които съпрузите могат да уредят имуществените си взаимоотношения. Подробности по темата представи репортерът ни Мария Ванкова.

Кодексът позволява избор на три режима на имуществени отношения. Първият е познатият досега у нас режим на общност, което означава, че придобитото по време на брака имущество е общо и при развод всеки получава половината. Вторият режим, който е нов у нас, е този на разделност, т.е., на чието име се води придобитото имущество, на него остава и след развод. Третият режим е брачният договор. Какво представлява той? Най-добре е това да кажат юристите.  

Светозар Арнаудов е адвокат от шест години.
Твърди, че броят на разводите у нас непрекъснато расте.

"Сега сме свидетели на изключително грозни сцени в съдилищата, когато един от родителите се изкарва последен просяк, нарочно намаляват доходите си, само и само да докажат, че има малки доходи и съда да му намали с 20, 30, 50 лева от месечната издръжка", обяснява Арнаудов. 

Тези сцени могат да се спестят, ако съпрузите имат брачен договор. Той може да се подпише преди и по време на брака. Заверява се от нотариус, след което се вписва в акта за граждански брак. От там информацията постъпва в специално изработен регистър към Агенцията по вписванията. Регистърът ще бъде публичен.

В него ще се съдържа информация затова какъв режим на имуществени отношения са избрали съпрузите.

Ако са избрали, например, брачния договор в него може да е записано следното: Правата върху придобитото преди и по време на брака имущество; Участието на страните в разходите и задълженията; Издръжката на съпрузите по време на брака, както и при развод; Издръжката на децата от брака
Законодателите са дали възможност чрез брачния договор да се прехвърлят имоти. Това може да улесни процедурата при евентуален развод, твърди адвокат Арнаудов.

"Налице са триинстанционни съдебни саги, в които се доказва принос в придобиването на имоти, водят се свидетели и т.н. Нещо, което брачният договор би могъл да предотврати". 

Брачният договор може да бъде прекратен или променен по всяко време на брака. Ако съпрузите се откажат от него трябва да изберат някой от другите два режима на имуществени отношения.

И още нещо важно - сключването на брачен договор може да ни струва от 200 лева до няколко хиляди лева, в зависимост от това какво точно уреждаме чрез него и при кой адвокат, разбира се.

Какво мислят хората за тази новост в брачните отношения?

Отговор на този въпрос потърсихме в историите на две двойки - едната току-що сключила брак, а другата разведена от години.

Марина и Владимир са решили да превърнат седемгодишната си връзка в брак. Марина се шегува, че досега не са мислили да подписват брачен договор, тъй като все още няма какво да делят. В бъдеще обаче, не е изключено да го направят.

"Когато хората има какво да делят и се притесняват, определено съм за сключването на предбрачен договор", признава Марина. Половинката й Владимир е убеден, че техният брак не се нуждае от договор.

"В момента, в който започнеш да го мислиш този вариант означава, че вече не го обичаш този човек и следва раздялата, така че ние засега не го мислим, защото нямаме намерение да се разделяме в бъдеще".

За разлика от Марина и Владимир, Николай и Валентина вече са разделени. От развода им през 2002 г. досега всеки гради ново начало. В момента Николай е женен за трети път. Нито веднъж не му е минавало през ум да свързва двете понятия - брак и договор.

"Ако собствеността е такъв голям проблем не се жени, живей с този човек - какъв е проблемът, защо трябва да си женен. Той и самият брак е същото - обичам те - така ли - хайде сега се подпиши. Това е също още един договор", смята Николай. 

Според бившата съпруга на Николай, Валентина, най-важно е нещата да се обмислят и преценят преди да се вземе решението за брак:  

"Аз не мисля, че брачният договор е нещо чак толкова унижаващо духа. Абе не е принизяващо, ама като факт, като подход към цялото нещо, което ти се случва, според мен, е нечисто. Има нещо нехубаво в това. Ама Ники, целият свят и живот вече е сделка, не можеш нищо да направиш по вдъхновение".

От позицията на бивша съпруга Валентина се шегува, че ако брачните договори са съществували когато двамата с Николай са имали брак, то сега животът й щеше да е по-различен.

"Аз сигурно да, ако бяхме сключили договор, примерно, взимам 75% или всичко, за мен щеше да е различно. А какво щеше да е различно, та ние тогава нямахме нищо. Няма значение". 

За Николай и Валентина вече няма значение, но за младоженците Марина и Владимир е важно да знаят, че брачният договор урежда само имуществените отношения. Това означава, че той не може да задължава кога и по колко пъти да се изпълняват така наречените съпружески задължения, както например е в Испания и Франция.

Брачният договор, който ще влезе в сила у нас след първи октомври освен, че не може да урежда лични отношения между съпрузите, не може да съдържа и разпореждания в случай на смърт.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето