Военен самолет отлетя тази сутрин за Оман, за да прибере  българските моряци от кораба “Пaнега”, които бяха освободени от пиратски плен. Това съобщи пред bTV изпълнителният директор на Параходство Български Морски флот Христо Донев. Със самолета отпътуваха други 15 моряци, с които ще бъде направена смяна в екипажа на „Пaнега". Корабът все още пътува към пристанище Салала, където се очаква да пристигне утре сутринта.

След това предстои преглед на освободените наши сънародници и на 16 септември в 8 `. сутринта ще отлетят обратно за Варна. Самият кораб с новия екипаж ще продължи по първоначалния си курс към Пакистан, където ще бъде нарязан за скраб.

„Пaнега" беше освободен на 9 септември след 122 дни в плен на сомалийските пирати. Това е третияt кораб с българи на борда, отвличан през последните месеци. На 28 декември сомалийците похитиха „Сейнт Джеймс Парк" с петима наши сънародници. Няколко дни по-късно на 1 януари беше отвлечен „Ейшън Глори" с осем българи на борда. За първи път от 10 месеца насам в плен на сомалийски пирати няма български моряци.