Координационният съвет на КНСБ подготвя протестен митинг заради предстоящите промени в Кодекса за социално осигуряване. Това е казал за БТА вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Митингът вероятно ще бъде съвместен с КТ "Подкрепа" - двата синдиката съгласуват бъдещи действия, допълва Никифоров.

Протестът ще бъде в деня на първо четене на законопроекта в парламента или между двете четения. По думите на Никифоров на среща с министър-председателя преди повече от месец ръководството на КНСБ е договорило септември, преди внасянето на законопроекта в парламента да има активен диалог между правителството и синдикатите, и да се потърси най-добрия вариант, което не се е състояло.

КНСБ настоява незабавно да се оттегли вариантът на законопроекта. В отговор на въпрос Никифоров казва, че официална среща между ръководството на КНСБ и социалния министър Тотю Младенов за условията за пенсиониране на първа и втора категория труд досега не е имало. Синдикатът е против увеличаването на необходимата възраст за пенсиониране на работещите при тежки условия на труд, допълва той.