Днес у нас бе документиран първият скок с парашут от моста Витиня. Спортът, наречен "Бейс джъмпинг" се смята за един от най-опасните в света и се практикува от по-малко от 2000 души. Сред тях има и българин. Повече по темата, разказва Марина Евгениева.

Кой е той и какво го кара да скача от мостове, антени и сгради - разказват Марина Евгениева и операторите Михаил Кръстев и Иван Филчев.

Това е първият подобен скок на Ивайло Нинов в България и 227-мият в кариерата му на бейсджъмпър. Ивайло е усвоил скоковете в Съединените щати. Преди първия е направил около 150 скока с парашут от самолет.

"За да знаеш как да се държиш във въздуха, да контролираш тялото си и след това вече можеш да го прилагаш на по-ниски височини, щото скачането от тоя мост, той е 120 метра, обикновено като скачаш от самолет - скачаш от 3000 метра", разказа Ивайло Нинов.

Най-високото място, от което е скачал Ивайло е било 1000 метра.

"Бейсджъмпинг - това е начин на живот. Просто като почнеш да го правиш е много пристрастяващо. Адреналин, и другото, което е, че ти трябват много знание, за да знаеш как да се оправяш със ситуации", допълни Ивайло.

В началото подобни скокове са правени с обичайна парашутна екипировка, смята се, че първият скок е през 1912 година от Статуята на свободата. Името на спорта е съкращение от четирите основни категории обекти, от които се скача - сгради, антени, мостове и скали.

"В Европа е абсолютно законно да се скача от скали, от всякъде. Швейцария и Норвегия са най-популярните места за скачане, но навсякъде в Алпите има условия за това нещо. Но в щатите е абсолютно друга системата – отиваш, скачаш на тъмно, никой нищо не вижда, никой нищо не знае и всичко свършва и това е, значи че никога не е било", каза още Ивайло.

Да се сдобиеш с екипировка за този спорт също не е лесно, защото преди да ти продадат парашут или костюм за скокове трябва да докажеш, че си много добре обучен и имаш богат опит със скокове от самолет.