Безпрецедентна ситуация в Европа. Пепелта от изригналия преди два дни вулкан в Исландия парализира въздушния трафик. Гигантският облак от вулканична пепел достигна Централна Европа. Въздушното си пространство днес затвориха балтийските републики, Полша, Чехия и Швейцария. Остава забраната за полети в много страни в Западна Европа.

Облакът вече се разпростира от Северния полярен кръг почти до границите на нашата страна. До края на днешния ден няма да бъдат осъществени 17 000 полета от общо 28 000 планирани. На летищата у нас и в цяла Европа блокирани останаха стотици хиляди пътници.

Отменени са и над 70% от полетите от Летище "София” за Западна Европа.

Каква е обстановката на летище София обобщава Виктория Петрова. Ситуацията на Летище "София” е извънредна. Бяха анулирани повече от 40 полета. Основните дестинации, по които са отменени полети са Лондон, Париж, Амстердам, Франкфурт, Дюселдорф, Кьолн. От рано сутринта хората си презаверяваха билетите, а други бяха пренасочвани с други полети.

"Несравним с нищо транспортен колапс" и "сериозен авиационен катаклизъм" - така специалисти определиха създалата се ситуация след изригването на вулкана и блокадата на въздушното пространство над стария континент.

Пътниците са объркани, и макар, че яснота кога всичко ще влезе в нормален ритъм на работа липсваше, до скандали на летището не се стигна.

Като "извънредна" определи ситуацията директорът на Летище "София".

„Дори преди няколко месеца, когато Европа беше блокирана от интензивни снеговалежи и мъгли, тогава размерът не беше в такъв мащаб. Би било много сериозен катаклизъм за авиационната индустрия и летищата. И за всеки под отрасъл на икономиката, който е под отрасъл на авиацията - например туризмът”, коментира изпълнителният директор на Летище "София" Пламен Станчев.

Подобно на десетките пътници, които не излетяха, заради отменени полети, и пилотите днес останаха в очакване на летището.

Йовко Йоцев има около 7 500 часа във въздуха. Като много свои колеги и той е останал учуден как такова, на пръв поглед, малко природно явление - изригване на вулкан, има огромен ефект в авиацията. Категоричен е обаче, че прахът наистина може да свали самолет.

"Попадането на частиците от вулканичен прах в двигателите може да ги спре. Това не е единственият проблем, допирът на тези частици до тялото на самолета - статичното електричество, а триенето - нарушаване на сензорите”, обясни Йовко Йоцев.

Той е категоричен, че пилотите ни са обучени да реагират в подобни ситуации. На страницата на Летище София постоянно се актуализира информацията за полетите, уверяват от аерогарата.

Появиха се дори информации, че тъй като активността на вулкана нараства, не е изключено стихията да наруши нормалната работа на авиацията за седмици и даже за месеци, както твърдят специалистите.

Едно е сигурно: докато облакът прах не се разсее, а дейността на вулкана не утихне, едва ли ще бъде разрешено на самолетите да летят. От тук идват и първите опасения и предупреждения на експертите за опасност от "криза" и в авиосектора, и всички отрасли свързани с полетите. Най-засегнат може да остане туризмът и то в началото на летния сезон.

От нашествието на облака от вулканична пепел най-тежко пострада въздушният трафик от Лондон, Париж и Франкфурт.

Стотици хиляди пътници висят по аерогарите в очакване на полетите си.

Пелената от пепел принуди хиляди пътници на летищата в Париж да отменят плановете си или да потърсят алтернативни маршрути.

"Пристигнахме от Йоханесбург вчера сутринта и чакаме връзката си, за да се приберем обратно в Бирмингам. Цялото семейство сме шест души и сега се опитваме да намерим влак”, обяснява Памела Бауи - пътник на летище "Шарл де Гол”.

Същата съдба сполетя и редица аерогари в Централна и Северна Европа.  Броят на блокираните пътници надхвърля стотици хиляди.

"Положението с детето ми е много тежко. Трябва спешно да отидем до Съединените щати за планирано лечение. Всичко вече е платено и се моля да не се провали”, обяснява Аниса Искер, която е майка на болно дете.

Световните агенции съобщават, че въздушният трафик на континента ще остане затруднен най-рано до събота. Авиокомпаниите са задължени да предоставят храни и напитки на блокираните пътници, както и да осигурят нощувки за клиентите си, където е необходимо. Заради извънредния характер на ситуацията обаче искове за обезщетения не може да бъдат предявявани.


Може ли вулканичният облак от Исландия да достигне и до България?

На този въпрос отговаря нашият синоптик Емил Чолаков. Макар и вулканична, това което се носи във въздуха над Европа, всъщност не е нищо по-различно от обикновената прах – тази, която си имаме в изобилие по улиците. Облакът достигна до Чехия, Полша, Прибалтийските републики и продължава да се носи на изток. А на югоизток това, което най-вече ни вълнува, според последните компютърни модели, през следващите 12 часа облакът ще достигне до североизточните части на Балканите и по-конкретно до Румъния.

Дори и облакът от вулканична пепел да премине над България, той ще се отрази само на въздухоплаването.


Това е мнението на геолозите. До страната ни могат да достигат миниатюрни частици пепел и прах. Ще ги забележим чрез оцветяването на дъждовните капки. Борислав Лазаров с повече информация по темата.

Според заместник-директора на Геологическия институт, изригването на вулкана в Исландия няма връзка със земетресенията в Хаити и Чили.

"Това е, когато имаме две плочи една до друга, и между тях започват да изригват вулкани, те се внедряват между плочите и започват да ги придвижват настрана. Това е случаят с вулканизма на Исландия.

Когато магмата срещне някакво препятствие пред себе си, тя трябва да го разруши. Създава се голямо налягане и в един момент вследствие на него камерата изригва и във въздуха се изхвърля огромно количество скална маса, газове, лава, пепел. Това са процеси, които могат да се повторят многократно”, обясни ст.н.с. д-р Радослав Наков.

Ако случайно достигне до България, вулканичният облак вече ще бъде доста разсеян от въздушните течения. Евентуално само хората с тежки и хронични белодробни заболявания могат да усетят дискомфорт.

"Но в този облак няма нищо опасно. Опасното е, доколкото може да се получи някой черен дъжд, както ставаше със Сахарските, но повече от това, не”, категоричен е заместник-директорът на Геологическия институт.

От Световната здравна организация посъветваха европейците да останат по домовете си в случай, че от небето започне да се сипе пепел. Микроскопичната пепел е потенциално опасна, защото вдишаните частици могат да стигнат до белите дробове и да предизвикат дихателни проблеми.