Втора серия на операция "Килърите" - денят започна с четири ареста и нови, допълнителни доказателства срещу хората, обвинени в поръчкови убийства и по-късно пуснати от ареста. Ще издържи ли МВР поправителния изпит по "Килърите" - темата следи Канна Рачева:

Във втората серия на „Килърите” тази сутрин полицията арестува за втори път двама от членовете на групата Янко Попов-Туци и Васил Костов Васко Кеца. След предишното им задържане съдът ги пусна от ареста и това предизвика шумен скандал в държавата.

Сега обаче има свидетелски показания, има и разпознавания на задържаните. Издирва се и биологичен материал.

Освен това, този път двамата са заподозрени за друго убийство - за това на шуменския бизнесмен Румен Рачев. А предишния път беше за покушението срещу Юри Галев.

Днешната акция е започнала точно в 7 часа в хижите "Веда" и "Мусала", в Самоков и в Червен бряг. До този час е сигурно, че има мотив - финансови взаимоотношения.

Днес вътрешният министър Цветан Цветанов помоли съдиите да бъдат по толерантни и да дадат време на неговите хора, за да могат те да съберат още доказателства.

Соченият за поръчител на убийството на Юри Галев - Янко Попов-Туци, от днес пак е в ареста. Но, този път за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Този път обаче той е задържан като шофьор и организатор. Тоест, от миналата година, когато беше убит шуменският бизнесмен, до убийството на Галев, той е израснал от шофьор до поръчител. Рачев беше застрелян на 3 юли м.г. пред очите на стотици очевидци в центъра на Шумен. 42-годишният бизнесмен беше собственик на хотелски комплекс, ресторант и сладкарница в града.

„За мен е по-важно и вярвам, че един човек, когато се запознава с делото по такава тежка организирана престъпна група, единствената молба на всички колеги е - нека да формира своето решение на база това, което има като съвест, като морал и съпричастност за това, държавата да излезе от тази спирала, в която се върти 20 години”, заяви министър Цветанов.

Освен Янко Попов, са задържани Васил Костов, известен като Васко Кеца и още двама, сочени като ятаци на групата. Според МВР те са укривали физическите убийци на шуменския бизнесмен Това е ставало в двете хижи, една от които е до село Говедарци. Васко Кеца е задържан в къщата на полицай от Червен бряг. Той също беше арестуван в първата фаза на "Килърите", но тогава за незаконна лихварска дейност. Само един от четиримата ще бъде освободен след 24 часа.

„ Разбира се, това не означава, че всичко ще се финализира дотук. Всичко зависи от доказателствата. които ще събираме”, каза Ася Петрова, окръжен прокурор - Шумен.

Този път лидерът на групата от първата част на „Килърите” Петър Стоянов остава извън схемата. Вътрешният министър каза още, че тази организирана престъпна група може би е още по-голяма и е извършила още 2-3 убийства, но по тези случаи още се работи.

„Килърите – 2” не беше единствената акция днес. В Силистра са задържани петима българи и двама румънци за нелегален внос на коли. Акция носи името "Каналджиите". МВР все още работи по този случай заедно с Италия и Румъния, както и с партньорите от „Интерпол” и „Европол”. В същото време обаче от прокуратурата в Силистра протестираха срещу това, че МВР прибързано е оповестило подробностите около акцията, по която те работели от два месеца.