Всичките 650 къщи във видинското село Бело поле са пострадали при падналата вчера в късния следобяд градушка с размер на юмрук. Това съобщи областният управител на Видин Пламен Стефанов. Пострадала е една жена, която е със счупена ръка.

Спешно е свиканото заседание на общинския кризисен щаб в община Ружинци, който изяснява щетите от природното бедствие. Градушката е била с размер на юмрук и е причинила големи поражения на земеделски площи и на реколтата в стопанските дворове. Само една от къщите е застрахована от своите собственици.

Кметът на селото Васил Иванов, каза че повече от 20 минути ледените парчета, които са били с големина от на яйце до юмрук, са се сипели от небето. След ледената "атака" от небето в селото е започнал да вали проливен дъжд продължил повече от час. От ледената буря са се скъсали жици и е било прекъснато електрозахранването в селото и района, но днес аварийни групи на ЧЕЗ отстраняват авариите.

Градът е нанесъл сериозни щети -  изпочупени са покривите на всички сгради и къщи в селото, на училището, в което учат 100 деца, детската градина, здравната служба, селскостопански постройки.

Местната църква не е пострадала и щетите по стените и са минимални. Има отнесени части от покриви, счупени са прозорци, има паднали тавани. Щети от градушката има и върху всички автомобили, които са били на открито. От ударите на ледените парчета са умрели 2 кози.

Реколтата в градините на селяните и по полето е напълно унищожена. В селото живеят постоянно 380 жители, а през лятото с приходящите са около 700 души. Градушка е паднала по същото време и в съседните на Бело поле населени места - Драженци, Роглец и в част от Дреновец, но там щетите са минимални. Щетите от природното бедствие тепърва ще се уточняват от специално назначена за това комисия в община Ружинци.