Преди време цяла България тръпнеше покрай случая с двете деца в Асеновград, чиито родители спореха за попечителството им. Неразбирателство между родителите и неизпълнение на съдебно решение оставиха още две български деца разделени едно от друго. Полина Ботева и колегите ни от Враца дават повече информация по случая.

Лилия и Антон са брат и сестра, но са разделени. Родителите им - Румяна и Георги се развеждат през юли, като родителските права и над двете деца са присъдени на майката с право на свиждане от страна на бащата. В края на лятото таткото взема при себе си в град Козлодуй момчето за един месец. В края на този месец обаче детето не се връща при майка си.

"В този ден предаването беше невъзможно, тъй като детето плачеше, прегръщаше баща си и отказваше въобще всякакви контакти с майката", обяснява Надя Коева.

"Детето се вкопчи в полицая, започна да плаче, да крещи, категорично не желаеше да чуе за своята майка, което страшно много ни учуди. Тя носеше подарък, искаше да установи контакт с детето си, но то не пожела дори да я погледне в очите", разказва социалният работник Владислава Борисова.

"Представяте ли си, така да обучат детето ви, че то да бъде ваш враг. То не е виновно, то сега не може да прецени, че аз съм му майка, че се грижа за него. И тя като се прибере плаче. Казва мамо, няма да ми купуваш играчки, няма да ми купуваш дрехи, ще събираме пари, за да си върнем братчето. Мамо, викам, то не е до парите. Те просто не искат да ни го дадат", признава майката на Антон и Лилия Румяна Кънева.

Според нея детето е манипулирано, според бащата пък то не е било гледано добре.

"Оплаква се, че гладуват, постоянно ги водят по улиците, живеят в апартамент под наем и не желае детето да се върне при майка си, детето иска да остане при мен", казва бащата Георги Иванов.

"Нито съм ги оставяла гладни, водила съм ги на детска градина. Децата винаги са били чисти, спрегнати, от нищо не съм ги лишила. Като всяка майка смятам, че добре се грижа за децата и ще продължавам да се грижа", категорична е майката.

Антон остава при баща си, а Лилия при майка си. Социални работници в град Козлодуй започват работа с бащата и детето. Целта е да се стабилизира емоционалното му състояние и да бъдат и двамата убедени, че трябва да изпълнят решението на съда при развода - и двете деца да се отглеждат от майката.

Едва след няколко месеца двете деца могат отново да заживеят заедно при майка си и да се изпълни решението на съда. Причината за това е изготвеният план за психологическо консултиране на момчето и бащата. Според закона детето трябва да се върне на родителя, получил родителските права до 20 дни.

"Поведението на детето беше ясно и категорично и, за да спазим всичките тези законови изисквания и да не навредим на неговото психическо състояние, поради тези причини, го отложихме и отказах да предам към онзи момент детето. Това не възпрепятства последващо насрочване на подобно действие, докато решението не се изпълни", обясни Милена Димитрова от ДСИ към РС Козлодуй.

"Нито тази служба свърши работа, за да консултира и подготви детето за връщане при майката, нито съдия изпълнителят приложи закона", обяснява адвокатът на майката Стоян Стоянов.

Следват нови срещи за предаване на детето, но и те не завършват с успех. На 15 януари започва ново дело за промяна на родителските права над Лилия и Антон. Междувременно - при майката или при бащата, двете деца живеят разделени.