Заради недействителен вот в 23 секции в Турция, Конституционният съд обяви за незаконен избора на трима депутати. В резултат на това, парламентарната група на ГЕРБ се увеличава с още един депутат, за сметка на ДПС, което предизвиква сериозни размествания и сред другите сили в парламента. Как се стигна до това решение, разказва Светослав Иванов:

ЦИК изчислява депутатските рокади чрез сложен математически алгоритъм, който включва 20 стъпки. Най-общо казано - за парламентарните избори, в Турция бяха открити 120 секции. С решението си от днес Конституционния съд анулира гласовете в 23 от тези секции. Това са повече от 18 000 глава в полза на ДПС.

Или от ДПС се отнема един мандат и с депутатското си място се разделя Рушен Риза от партията на Ахмед Доган. Той ще бъде заменен от Румен Стоилов от ГЕРБ.  Оттук се получава лавинообразна реакция, плод именно на този сложен алгоритъм - от парламента излиза и Атанас Семов от РЗС, който ще бъде заменен от своя съпартиец Георги Терзийски.

И най-неочакваната рокада - от жълтите павета си тръгва синята Мариана Даракчиева, за да се завърне Венцислав Върбанов – той беше отстранен от парламента именно след жалба на "Синята коалиция".

Най-засегната страна - ДПС коментира остро решението на съда

Немотивирано, погрешно, неприемливо. Това са трите епитета, с които в централата на ДПС посрещнаха решението на Конституционния съд.

"КС отказа право на защита на пряко засегнати по делото лица. Това е нарушаване не просто на закона, но и на основно конституционно право на българските граждани", заяви Лютви Местан.

Ето защо, от партията на Доган се заканиха да отнесат случая до Страсбург.

"Считаме решението за немотивирано и погрешно. То е несъобразено със Закона за избиране на народни представители относно текстовете, които визират кога гласовете могат да бъдат обявени за недействителни", допълни Христо Бисеров.

Рушен Риза не се задържа дълго в парламента. Той влезе на мястото на Бюрхан Абазов, чийто избор беше обявен от КС за незаконосъобразен преди няколко месеца. По същата причина тогава парламента напусна и Венцислав Върбанов от "Синята коалиция", който сега ще трябва да се върне отново в НС.

Върбанов не беше открит за коментар. При него интересният въпрос е дали ще се присъедини към Синята коалиция, след като само преди няколко месеца той напусна парламента именно заради тях. Ако не се присъедини към Костов и Димитров, "Синята коалиция" ще е вторият голям губещ от това разместване, защото ще остане с 14 депутати. Иначе за Яне Янев отнемането на мандата на Атанас Семов е "поредният тежък удар и репресия срещу РЗС".

ДПС обяви, че ще оспорва решението в Страсбург

Кой влиза на мястото на депутатите - вижте тук