Петстотин кучета от приют край София чакат новите си собственици. Осиновяването на четириного е безплатно и ако животното е кастрирано, за него не се плаща данък.

Ако минавате край Долни Богров, отдалеч ще чуете лай на кучета. Колкото повече приближавате, толкова по-силен става лаят - кучетата в приюта са петстотин. Изяждат по триста килограма храна на ден.

"Разходите не са само за храна. Основното, което ние харчим е за лекарства, за ваксини, нашата организация се финансира изцяло и само от дарения, така че разчитаме на хора, които знаят какво правим тук и ни помагат”, обясни Стела Райчева.

Ако можеха да говорят, животните биха разказали покъртителни истории за това, как са се озовали тук.

"Белка дойде при нас преди около два месеца и половина, заедно с нейните бебета. Беше залята с киселина от съседи и донесена при нас от други съседи. Тя се възстанови чудесно”, разказва Надя Станчева.

По закон, бездомните или изоставени кучета, трябва да останат в приюта до живот или докато не се намери осиновител.

"Опитваме се всячески да им намерим дом, ако не в България, то в чужбина - в Германия, в Австрия, в Белгия и най-вече в Холандия, където има регистрирана организация, огледална на нашата. Там ние се опитваме да задомим възможно най-голям брой кучета”, каза Стела Райчева.

Кучетата в приюта в Долни Богров са обезпаразитени, ваксинирани, с европейски паспорт и вграден микрочип.