Повторно задържаните при акция „Килърите – 2” остават за постоянно в ареста. Съдът в Шумен прие, че срещу тримата има достатъчно доказателства, че са помогнали на убийците на шуменския бизнесмен Румен Рачев на 3 юли миналата година.

Според обвинението, Янко Попов - Туци е подсигурил място - хижа Вада, където дни преди престъплението, физическите убийци са се подготвяли, а и след това са се укривали. Вторият задържан Васил Костов-Кеца е контролирал и помагал на убийците в деня на покушението.

„Васил Костов е бил в Шумен, в деня на убийството и е поддържал непрестанен контакт по телефона, интензивен с извършителите, включително и непосредствено преди извършване на убийството и буквално няколко минути след произвеждане на смъртоносните изстрели”, каза Ася Петрова, окръжен прокурор.

Събраните доказателства са предимно от разпити на свидетели и очевидци, сред които и таен свидетел, който е разпознал Туци и Кеца на хижа Вада в дните около убийството. Според защитата на задържаните обаче анонимният свидетел е разпитан в нарушение на закона, защото адвокатите не са били уведомени за това.

„Тези доказателствени материали, които са събрани в нарушение на НПК трябва да бъдат извадени от доказателствената съвкупност и съда да направи своята преценка единствено и само въз основа на останалата доказателствена стойност”, каза Розалина Апостолова, адвокат на Васил Костов – Кеца.

Прокуратурата обаче твърди, че законът не е нарушен. Тримата задържани ще обжалват днешното решение на съда. Междувременно остава загадка кой е поръчителят на убийството на шуменския бизнесмен.

„Работим в тази насока, но не разполагаме с данни за мотива или за реалния поръчител на убийството”, каза Ася Петрова.