Нова акция се проведе в София. Още вчера премиерът предупреди да очакваме нови арести. На Велики четвъртък белезниците щракнаха около ръцете на един съдия, на бивш министър и на бивш чиновник от високите етажи на предишната администрация. Какво се случи разказва Миролюба Бенатова.

Около обяд в офиса на нотариус Анелия Попова влиза следовател от Националното следствие и съпругът й Тенчо Попов - бивш главен секретар на министъра на финансите Милен Велчев, до скоро в управителното тяло на АЕЦ "Козлодуй” и Българския енергиен холдинг. Попов дава на следователя 20 000 евро, които са част от уговорен през последните седмици подкуп. Целта е едно разследване да бъде извършено така, че никога виновните да не бъдат наказани.

"Има арестуван днес - на Велики четвъртък. Хубав ден, преди Разпети петък. Днес ще разпънем трима - един съдия, един бивш министър и един бивш главен секретар на министъра на финансите”, коментира заместник градският прокурор на София Роман Василев.

Следователят от Националното следствие разследва сделка, сключена от Министерството на отбраната за изграждане на оптичен кабел за 120 млн. лева, 40 млн. от които са изплатени веднага.

Министър тогава е Николай Цонев и той е подписал сделката, която се смята за неизгодна.

"На разследващият магистрат беше предложен подкуп от негов колега и приятел - действащ съдия в Софийски градски съд, за да бъде осуетено разследване срещу бившия военен министър Николай Цонев”, обясни заместник-главният прокурор Бойко Найденов.

Николай Цонев няма повдигнато обвинение за сделката с оптичните кабели, но е очаквал такова да му бъде повдигнато, казват разследващите. И твърдят, че е доказано, че той е искал да подкупи следователя. Цонев стига до него през своя близък приятел покрай НДСВ - Тенчо Попов, който пък е родина на съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров. Той е добър приятел на следователя, който разследва сделката. Съдията прави връзка на своя роднина Попов със своя приятел - следователя от Националното следствие, за да си говорят за разследването по сделката.

Бившият военен министър е арестуван малко след изписването си от Военна болница, където, според документите е бил опериран от изкривяване на носната преграда, което му пречело да диша през носа. Цонев е избегнал разпит преди два дни с болничен, който бил посъветван да си издаде като част от защитната теза, каза Бойко Найденов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е в чужбина, но коментира операцията с думите:
"Истински се надявам, че сега Сергей Станишев и Корнелия Нинова няма да ме обвинят, че извършвам репресивни действия срещу хора от партия НДСВ".

Интересно е още, че след три дни - на връх Великден, колеги на Петър Сантиров от Софийския градски съд ще решат дали да пуснат на свобода него и другите задържани в тази операция. На специално заседание 31 от 34-ма съдии си направиха отвод и отказаха да гледат мярката за неотклонение.

Три състава на съда обаче, чрез лотария ще трябва да изберат дежурния състав по делото.

По-рано през деня председателят на Софийският градски съд Георги Колев разказа, че арестуваният съдия не е водил знакови дела и не е имал наказания. Мнението му записа Асен Иванов.

- Няма сигнали или наказания срещу него. Беше командирован в съда от Софийския районен съд и през декември беше избран на титулярно място.
- Вие самият как ще коментирате ареста му като шеф на съда? Все пак от две седмици имаше спекулации, че ще бъде арестуван съдия.
- Интересен въпрос, но не мога да го коментирам тъй като не познавам материалите – каза Колев.

Каква е съдебната история на бившия министър на отбраната Николай Цонев.


Ден преди ареста, от Софийската военно-окръжна прокуратура съобщиха, че разследват десетки съмнителни сделки от времето, когато Цонев е министър на отбраната. Черно на бяло обаче, срещу него до момента имаше само две обвинения.

Едното беше внесено в съда преди две седмици. Цонев ще отговаря за престъпление по служба за закупуването за българската армия, на мобилна фабрика за метални конструкции. Обвинението твърди, че машината е била излишна и Цонев е ощетил държавата с 13 милиона лева. Парите са взети от бюджета на военновъздушните сили.

Второто обвинение срещу бившият военен министър е по дело отпреди десет години. Цонев е разследван като управител на дирекцията "Снабдяване и търговия", за това, че е ощетил държавата с над 1 млн. лева от неизгодни договори за доставки и съхранение на хранителни продукти на армията.