Само за месец, 15 камери, монтирани в цялата страна, са заснели близо 30 хиляди нарушения на Закона за движение по пътищата. Експерти прогнозираха, че видео наблюдението може да покрие цялата страна до година и половина. Повече по темата от Миролюба Бенатова:

Камерите са били настроени да снимат нарушението, когато е с 30 километра над ограничението на скоростта. От МВР предполагат, че ако нормата беше спазвана стриктно, числото на съгрешилите щеше да е в пъти по-голямо.

Статистиката от камерите сочи старозагорците  и жителите на Благоевград като „джигитите” на пътя.

Когато стане невъзможно да не си плащаме глобите, тогава ще спрем да нарушаваме правилата, смята министър Цветанов.

„Ще отива да си плаща глобата, после ще обжалва и ако съдът приеме, че трябва - ще му се връщат парите”, заяви министър Цветанов.

Според статистиката, най-много са пострадалите от така наречената превишена или несъобразена скорост.

Дългогодишни шофьори отбелязват, че инцидентите, провокирани от лоши пътища, обикновено се маскират зад несъобразената скорост с мотива, че водачът на колата не е предвидил препятствието - следователно не е съобразил.

„Естествено, че инфраструктурата...дупка, неравност, ще предизвика съответното ПТП. По магистралите са много по-малко пътните транспортни произшествия, отколкото излизайки в пътната мрежа”, допълни Цветанов.

Освен инцидентите, предизвикани от дупки на пътя или други инфраструктурни неудобства, на този етап статистиката не отчита и катастрофите, провокирани от шофьори, употребили наркотици.  Служителите на КАТ все още не  тестват нарушителите за опиати.

„В момента нямаме тази възможност чисто финансова”

Само през последните няколко дни станаха два шумни инцидента, с участието на дрогирани шофьори.

На националният празник напушен моторист мина заблудено по жълтите павета минути преди първите мъже в държавата. Според публикация в 24 часа, през уикенда и служебният автомобил с министъра на вътрешните работи бил засечен от друг автомобил, с двама напушени младежи, които, според вестника, пробвали реакциите на НСО.