Най-скъпата книга в света се пази в Пловдивската библиотека. При това не в един, а в два екземпляра. Албумът "Птиците на Америка" е оценен за над осем милиона долара. Повече за ценните издания, разказва Полина Ботева:

Книгите са купени преди повече от 30 години за по 200 лева. Днес цената им е скочила най-вероятно 33 хиляди пъти.

Подобно на оригинала, който днес струва 8 милиона и 800 хиляди долара и копията са отпечатани в органичен тираж, и са номерирани.

"Нашите са 172 и 173, така че този каталог продължава да бъде много ценен и аз искам да обърна внимание на това как е подвързан, всеки лист е отделно, тъй като те са се разменяли между любители, които са се интересували от тези птици”, съобщи проф. Радка Колева, директор на Пловдивската народна библиотека „Иван Вазов”.

Авторът е работил цели 12 години, за да направи 1000 илюстрации на 500 птици.

За да нарисува птиците орнитологът Джон Оудюбон е препарирал всяка една от тях. Така те са представени в реален размер и в средата, която по принцип обитават.

"Птиците на Америка" е и най-голямата книга в библиотеката - висока цели 98 сантиметра. Най-малката пък е българска.

"Това е приветствено слово на Тодор Живков към 9-тия конгрес на Комсомола. Книжката е 1,3 сантиметра на 1 сантиметър. Много трудно за четене, обаче издателите са сложили вътре една лупа за невиждащи, почти като мен, да използват лупичката”, добави проф. Радка Колева.

Книгите за милиони се пазят при специален режим в хранилището на библиотеката. Въпреки това директорката признава, че след новината за ценните издания две нощи не е спала.

Охраната на книгите вероятно ще бъде засилена през декември, когато е следващият търг, на който албумът "Птиците на Америка" може да достигне и по-висока цена и да бие собствения си рекорд.