В навечерието на честванията по повод Деня на победата в Русия, портрети, възхваляващи съветския лидер Йосиф Сталин събудиха смесени чувства у руснаците. За едни той е изиграл важна роля във войната с нацизма, за други обаче е кръвожаден престъпник.

Йосиф Сталин гледа гордо, окичен с военни медали, от билборди и плакати по улиците на Владивосток. На 9 май страната празнува 65-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия. Според официалната статистика, 52 милиона души са били преследвани по политически причини от режима на Сталин, но за мнозина, тези спомени избледняват в сянката на Деня на победата.

"Тук не говорим за репресиите на Сталин, а за победата над фашизма. Нашата страна, начело със Сталин, победи врага, окупирал почти цяла Европа”, смята зам.-председателят на община Владивосток Алексей Литвинов.

За разлика от Владивосток, Москва се противопостави на възхвалата на толкова противоречива личност от руската история.

"Твърдо заявихме на кмета на Москва, че ако сложи тези плакати на Сталин, ние ще поставим наши, с цялата информация за него. Тук ще видите много примери от историята за зверствата му, като този документ за екзекуциите в Катин, където се вижда подписът му отдолу”, закани се председателят на правозащитна организация Аресни Рогински.

Противоречив или не, Сталин все пак ще присъства на честванията на 9 май в Москва, но е разрешено плакатите с лика му де бъдат закачени на по-дискретни места на закрито.