Специализирана полицейска операция "Джамбазите" се провежда във Враца. Тя е насочена срещу крадци на автомобили, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. До момента са открити десет автомобила, които "Джамбазите" са отнели противозаконно от притежателите им. Освен от България, произходът на автомобилите е от Италия, Австрия и Франция.

Акцията е организирана, за да се неутрализира канал за внос, регистрация и препродажба на автомобили от висок клас, които са обект на престъпление в страни от Европейския съюз, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР Росен Иванов.

Операцията преминава под контрола на Районната прокуратура във Враца и се извършва от служители на териториалното звено "Борба с организираната престъпност" и на ОДМВР-Враца.

Комисар Росен Иванов обясни, че автомобилите са били или обект на кражба, или са вземани под наем от фирми за рент-а-кар в страни от ЕС. Те са вкарвани в България и след подмяна на рамата или на други големи части, по които могат да бъдат идентифицирани, са регистрирани в КАТ.

Началникът на звеното "БОП" Калин Николов уточни, че за регистрацията са използвани 20-годишни младежи, които са предоставяли данните си срещу заплащане от по 100-200 лева. По-късно, вече узаконени, колите са продавани на два-три пъти по-ниски цени от реалните на пазара на бизнесмени от Враца, посочи той. Николов допълни, че до момента не са събрани данни автомобилите да са продавани чрез автокъщи.

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи още, че късно снощи в Стара Загора е арестуван полицейски служител. Той е участвал  в група за разпространение на наркотици.