Министърът без портфейл Божидар Димитров заяви пред предаването „Тази сутрин”, че избухването му миналата седмица е било по повод анонимно изказани съмнения в автентичността на откритите мощи на свети Йоан Кръстител. Страстите се разгоряха заради употребените от него изрази. Министърът обаче изтъкна, че те не са по адрес на конкретни хора, а на анонимни лица, които са движени от озлобление срещу колегите си.

"Избухвам, тъй като в последните дни, когато бяха открити светите мощи и обявени за такива от проф. Попконстантинов, а не от мен, при разговори с колеги, наши колеги журналисти, обикновено разговорът стигаше до съмнение на археолозите за автентичността“, обясни той. Според него тези археолози нямат аргументи за подобни съмнение относно мощите на Йоан Кръстител, а аргументи има единствено проф. Попконстантинов.

Димитров твърди, че думата "шибан“, която е използвал, за да определи археолозите, няма приоритетно значение в българския език, а се използва в работния изговор и бе категоричен, че няма никакво намерение да се извинява. Наистина няма аргументи, само долната злоба предизвиква съмнението, че тези мощи не са на светеца, обясни той.

Божидар Димитров смята, че не може да се извинява на анонимни хора, извиненията са персонални, а никой от тях не е представил още аргумент, защото не могат. Той припомни, че преди векове при българите, когато израсте някой и се издигне нагоре, другите го бесят на едно дърво, защото не е достоен вече за тях.

По думите на министъра без портфейл светите мощи могат да развият поклоннически туризма по Черноморието целогодишно, а не само през лятото. Несебър е една енциклопедия на църковната култура, там има останка от 44 църкви от различни векове, припомни Божидар Димитров и се зачуди защо това не се използва с туристическа цел.

Министърът се опита да се оправдае и за казаното преди три дни, че "българките, които отишли да видят мощите били голи". Димитров обясни, че не е прилично да се влезе в храм с голи рамена и крака – така той оправда думите си преди дни.

Ако затова някой ми се е разсърдил и иска да им се извиня, няма да им се извиня, защото не е прилично да ходят при мощите, както са бил на плажа. Трябва да знае човек, кога да се съблече и кога да се облече, категоричен бе той. Мнозина казват, че един министър не може да говори така, но трябва ли да бъде лицемер, тогава няма ли да ме обидят в лицемерие, каза още Божидар Димитров“.