При самолетна катастрофа тази сутрин загинаха 96 души, сред които полският президент Лех Качински, съпругата му и голяма част от политическия елит на Полша. Подробности по темата дава Соня Жечева.

На борда на разбилия се самолет е имало 88 члена на полската делегация, която трябваше да участва във възпоменателна церемония в Катин. Сред тях са началникът на президентската канцелария, началникът на генералния щаб на въоръжените сили, управителят на централната банка и депутати. Самолетът Ту-154 се е разбил при кацане на летището на Смоленск, на около 400 километра западно от Москва.

"Самолетът се е разбил поради лоша видимост, опитал се е да кацне в мъгла. Диспечерът е предложил да го пренасочи към Минск, но доколкото беше потвърдено, екипажът самоволно е решил да кацне в Смоленск", заяви прессекретарят на губернатора на Смоленск Андрей Евсеенков.

Качински и делегацията са пътували за възпоменателна церемония по повод 70 годишнината от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци през 1940 г. от съветски агенти в Катинската гора. След трагедията церемониите в Катин бяха отменени. В руската и в полската част на комплекса се проведоха траурни церемонии.

Русия незабавно предприе разследване на катастрофата,

контролирано лично от генералния прокурор Юрий Чайка. Разследват се няколко версии, сред които неблагоприятни метеорологични условия, техническа повреда и човешка грешка.

Полша обяви, че ще проведе собствено разследване.

След смъртта на Качински функциите на президента поема, по конституция, председателят на долната камара на парламента Бронислав Коморовски. До 14 дни той трябва да обяви датата за предсрочните президентски избори.

60-годишният Качински беше противоречива фигура на световната политическа сцена.

Консервативните му възгледи по редица въпроси обаче намираха положителен отзвук сред повечето поляци.

През цялата си политическа кариера Лех Качински не се боеше да разиграва популистката карта. Като кмет на Варшава на два пъти забранява гей парадите и нееднократно изразява подкрепа за връщането на смъртното наказание. В политиката влиза в края на 70-те години на миналия век, като се включва в синдикалните протести в корабостроителницата в Гданск.  

През 2001 година заедно със своя брат близнак Ярослав Качински създава партията "Право и справедливост". Четири години по-късно е избран за президент, побеждавайки либерала Доналд Туск. Основното послание по време на кампанията му е, че постсъветска Полша трябва да бъде основана на социална справедливост и силна държавна власт.

След като брат му става премиер, две години Полша е управлявана от едно семейство. От 2007 година обаче му се налага да работи с Доналд Туск. В Полша реалната власт се изпълнява от премиера, но президентът има значително влияние във външната политика. Качински имаше намерение да се бори за нов мандат тази есен.

Бившият президент на Полша и основател на профсъюза „Солидарност” Лех Валенса нарече гибелта на Качински и придружаващите го политици "невъобразимо нещастие". "Преди 70 години в Катин, Съветският съюз елиминира полския елит. Днес полският елит загина там, докато отиваше да отдаде почит на поляците, убити през 1940 г.".

Държавните лидери по цял свят изразиха скръбта си заради смъртта на полския президент.

Съединените щати нарекоха кончината на президента "ужасяваща трагедия".

Испанското ротационно председателство на Европейския съюз изрази солидарност с Полша.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е потресена от гибелта на Лех Качински.

Британският премиер отбеляза, че Качински е бил един от най-важните актьори на съвременната политическа сцена в Полша.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази от името на алианса най-дълбоки съболезнования на полския народ и на семействата на загиналите.

Полша е в шок от случилото се. В страната е обявен едноседмичен траур.

Братът близнак на президента - бившият премиер Ярослав Качински и министър-председателят Доналд Туск заминаха за мястото на катастрофата. Преди това на извънредно заседание на кабинета министрите почетоха с двуминутно мълчание паметта на загиналите.

Президентските функции пое председателят на долната камара на полския парламент Бронислав Коморовски. Той призова нацията да се обедини пред голямата трагедия.

"Няма леви и десни, няма разделение, няма различия. Всички сме единни в нашето състрадание към семействата на хората, които загинаха на летището в Смоленск", каза Коморовски.

Хиляди поляци се събраха пред сградата на президентството, за да оставят цветя и да запалят свещ в памет на загиналите. Националното знаме върху президентския дворец във Варшава беше свалено наполовина в знак на траур.