Нов скандал около строежа на писта за Формула 1 в България. Представител на компанията от Абу Даби, която прояви интерес да инвестира в проекта край Доброславци, е бил рекетиран. Той е получил имейл с искане за 94 милиона долара, за да бъдат изгладени отношенията с българската страна. Подробностите за продължаващия международен скандал предаде Асен Иванов:

„Моля, изпратете ми 94 милиона долара, за да изгладим скандала” - Имейл с този текст е получил тази сутрин Ануар Бадуан. Той е съветник в компанията от Абу Даби, обявена от българските институции за държавна, а собственикът й за шейх. Електронното писмо е изпратено от името на Алекс Попов.

„Аз нямам представа кой е този Алекс. Въобще не го познавам. А мейлът ми е публичен. Той е публикуван в интернет”, коментира Бадуан.

Асен Иванов: Какъв според Вас е този човек?
Ануар Бадуан: Според мен е престъпник.

Бадуан пристигна днес в България, за да декларира, че арабската компания не се отказва от финансирането на пистата за Формула 1 край Доброславци.

„Мога да ви кажа, че ние подписахме писмо за инвестиционни намерения и то черно на бяло и ще си сътрудничим с правителството на България в следващите 6 месеца. След като направим нашите проучвания, ще ги представим на правителството и ще видим как ще се развие ситуацията”, допълни той.

„Систематично се стремят да взривят проекта”, допълни депутатът от КБ Румен Петков.

Според Бадуан публикуваното писмо, в което неговата компания декларира, че няма да даде и една стотинка в България, е некоректно и дори подправено. Нямало проблем, и че президентът на фирмата е обявен за шейх.

„Това, което мога да ви уверя е, че президентът на нашата компания е много уважаван бизнесмен. В Абу Даби има 5-6 фамилии, които се смятат за близки на кралската, но всъщност те не са нейни членове”, заяви още Бадуан.

До три месеца ще стане ясно дали от Абу Даби ще потекат пари към България. Очаква се инвестицията за пистата да бъде около 200 милиона евро. След седмица Организационният комитет и инвеститорите ще се срещнат с най-важния човек във Формула 1 Бърни Екълстоун.

„Ето ги - договорите за Формула 1 готови. Само трябва да се впишат страната и са готови. И са при много изгодни условия”, каза Богдан Николов от Българската федерация по мотоциклетизъм.

Във Варна външният министър Николай Младенов коментира, че предстои да се види как България може да излезе с дипломатически средства от скандала с пистата за Формула 1.

„България в момента развива доста активна политика в Близкия изток и се надявам тази ситуация да не се отрази на отношенията с останалите арабски страни, имайки предвид факта, че най-големият ръст в износа на България за последните 6 месеца е именно към арабския свят”, заяви дипломат номер 1.