Зрители сигнализираха, че за да стигнеш до плажа на Русалка трябва да платиш 6 лева за паркинг. За да отидеш на плажа пък, който е пред ваканционното селище трябва да платиш еднодневен пакет ол инклузив.

В края на месец април община Каварна принудително премахна поставените на централния път към ваканционно селище Русалка бариери и контролно пропускателен пункт. Днес КПП няма, а бариерите са заменени със синджир, който се пуска само срещу 6 лева такса за паркинг. Вариантите за желаещите да стигнат до плажа са два - или плащаш или оставяш колата си в близкото село и вървиш поне 3 километра до плажа.

„За първи път идвам тука, това ми беше мечта”, каза един от плажуващите. Поискали му 6 лева. Мечтата на този мъж обаче струва и четири лева за чадър, независимо, че има табела, че плажът е неохраняем. Което пък означава, че няма стопанин.

Служителка, който събира парите обясни, че така й е наредено от шефовете - г-н Банев и г-жа Банева. „По принцип цялата местност Русалка е на г-н Банев. И плажовете са на него", каза служителката.

По закон обаче плажовете са държавна собственост. И ако за да стигнеш до този плаж трябва да платиш само 6 лева за паркинг, то достъпът до другия плаж - пред ваканционното селище излиза доста по-солено - 50 лева за цял ден и само 25 след 2 ч. следобед.

„Такива са правилата и ние ги изпълняваме”, каза друга служителка. Правилата налагал г-н Банев.

„Не мога да си обясня по никакъв начин и му позволяват да слага бариери през 15 метра и да ограничава достъп до терени, които въобще нямат нищо общо с Русалка, защото нататък също има прекрасни места, но няма как да се достигне до тях. Достъпът е ограничен навсякъде, по всякакъв начин и това е единствения достъп от Русалка до Яйлата, до Камен бряг, цялата тази плажна ивица”, жалват се хората.

От пресцентъра на МРРБ обясниха , че за морски плаж Русалка няма действащ концесионен договор. В края на юни тази година е сключен договор за наем с "Русалка тур" ООД за период от 5 години. Съгласно този договор наемателят следва да организира водноспасителната дейност, медицинското обслужване и санитарно-хигиенното обслужване на морския плаж, съгласно нормативните изисквания. Очакваме и реакцията на собствениците на "Русалка".