Символът на Банкя - минералната баня, ще бъде възстановена и ремонтирана. Това е първата подобна сграда за водолечение в България - издигната преди 100 години и далечен предшественик на модерното днес спа-лечение. Репортаж на Борислав Лазаров:

Така е изглеждала минералната баня в Банкя през 30-те години на миналия век- международен курорт прочут с лечебните си извори. Фото-спомените от стара Банкя е събрал и запазил Пейо Колев в своя уебсайт "Изгубената България".

"Интересното е, че едно време хората, когато са строили нещо, което смятат за постижение, нещо красиво, те са го правили на картички и са го разпространявали, което в днешно време не се прави”, каза той.

В Българската национална филмотека кадрите от Банкя са съхранени за поколенията. Заради уникалната си архитектура в близкото минало сградата неведнъж е превръщана в снимачна площадка на кино- и музикални продукции. Сега минералната баня е затворена за посещения, а голяма част от нея се руши.

- Хиляди почиващи, тука в тая баня и в старата баня, минаваха по 3-4 хиляди на ден на баня.
- Тука беше благодат! Идеално! Цветя, рози. Сега - нищо!
- Сега дали ще е хубаво, нямам представа.
- Едно време сигурно е идвал и бате Бойко!

От Столичната община обещават, че разрухата ще бъде спряна, защото те ще придобият правото на собственост върху сградата. Проектът предстои да бъде одобрен.

"В настоящия момент той е на доклад в Столичния общински съвет. Районната администрация ще предприеме действия по възстановяване на минералната баня и функционирането й по предназначение”, коментира Таня Иванова, началник „Управление общ. собственост”.

Жителите и гостите на Банкя могат да са спокойни, че банята няма да се превърне например, в мол. От Общината обещаха, че на това място ще се провежда лечение на хора със сърдечно-съдови и неврологични заболявания.