По примера на НОИ с майчинствата, и социалните служби в страната предприемат действия за събиране на неправомерно отпуснати помощи. Хората, които ще кандидатстват за новия отоплителен сезон например, трябва да са внимателни при вписването на данните.

Ако те са с невярно съдържание, парите не само ще трябва да бъдат върнати с лихвите, но и правото на помощ ще бъде отнето за една година. За един такъв случай разказват кореспондентите ни от Враца.

Наскоро 90-годишна жена била сюрпризирана от съда, че трябва да върне на държавата парите, отпуснати й за отопление през 2008 година. Дължимата сума е 430 лв.

Преди две години баба Дила декларирала пред социалните, че живее сама. Последваща проверка  на място обаче установила, че на посочения адрес във врачанското село Синьо бърдо, освен баба Дила, е регистрирано и семейството на сина й. Макар че живеят в отделни къщи, според закона, щом са в общ имот, всички се водят едно домакинство.

"Колко време е досега, никой да не се обади да каже, че тая жена трябва да дава тия пари и чака да текат лихвите, да дава повече? Няма да стане. Ако трябва, ще стигаме и до убийство, ама няма да стане”, категорична е Иванка Вутова.

Освен главницата от 280 лева, сега жената ще трябва да връща и начислените за две години назад лихви в размер на 150 лева.  

"Срокът е петгодишен давностен срок, изчакали са социалните работници година и половина, няма никакво движение по случая и вече те са си подали молба до съда за връщане и възстановяване на сумите”, обясни Димитрийка Цанова - директор Регионална дирекция "Социално подпомагане"-Враца.   

Заради този и още няколко подобни случая, в селото зрее напрежение.

"Отделно живее от сина си и аз не виждам защо трябваше да й отрежат социалната помощ, просто съм възмутен от това нещо”, коментира кметът на село Синьо бърдо Цветан Василев.

Надеждите на хората тук са държавата да опрости поне дължимите лихви на наказаните.