В София започна третото гей парад шествие под мотото "Обичай равенството, прегърни разнообразието". По-рано днес националисти организираха по улиците на столицата контрашествие. И двете мероприятия се провеждат при засилена полицейска охрана.
Имаше поводи за провокации, въпреки огромното присъствие на полиция, предаде репортерът ни Рада Домусчиева. Трима души са задържани за проверка на документите. Имаше счупени бутилки от бира, скъсани знаменца на демонстрантите. Момчетата, които се опитваха да направят провокациите, бяха 17-годишни. По-тежки сблъсъци нямаше.

Участваха близо 700 човека:

- Ами, парадът, както винаги, иска да покаже видимост на хомосексуалната общност. И няма за цел да провокира някакъв начин на живот, нито искат децата ви.
- За да има видимост, за да спрат проблемите на гей хората в България е нужно да има такива мероприятия. Понеже по тоя начин, колкото сме повече, ще докажем че нас не ни е страх.
- Дошла съм да се забавлявам общо взето. В смисъл за мен не стои въпроса защо го подкрепям или не.

За контрапарада:

"Аз участвам тук като родител, като българин, като председател на неправителствена организация и смятам, че България трябва а бъде за нормалните хора, за хетеросексуалните хора. Децата да раснат в семейства от мъж и жена, а не в други измислени семейства”, каза Светозар Мръвков.

„Ми, мисля, че всяка майка би разбрала защо участвам в протеста. Аз имам син на 12 години и смятам, че е напълно нормално, всяко семейство да се състои от мъж и жена, и тези хора да имат собствено дете”, допълни Людмила Мръвкова.

- Пасивността е на път да ни затрие, запомнете го това! И ние трябва да обясним на нашите сънародници, които си въобразяват, че толераността е някаква дарба, едва ли не, някакво качество. Не е така! Толерантността към престъпниците е още по-голямо престъпление и ние трябва да сме наясно с това.

- В Стария завет пише Содом и Гомора. Ние все пак семейство християнска държава.

- Никои съседни държави и не само там, но дори и в Словакия не бяха допуснати да има такива паради. Аз не мога да имам твърда, крахна позиция срещу обратните хора, но не трябва да се демонстрира. От къде на къде само малцинства в България се демонстрират?