Парламентът днес обсъди доклада на специалната парламентарна комисия, създадена да проверява действията на предишната власт. Констатациите са, че правителството на тройната коалиция е стопило резерва, предизборно е харчило огромни суми пари, вместо да предприеме мерки за справяне с кризата и е сключило договори за над 2 милиарда лева, без да има пари за това.

Има ли достатъчно данни обаче да се търси виновен в юридическия смисъл или всичко ще остане само в полето на политиката?

„Има достатъчно данни в доклада, които показват нарушения в законодателството. Убеден съм, че след като прокуратурата получи доклада, би могла да има достатъчно материали, върху които да започне разследване”, каза в студиото на bTV Новините председателят на комисията - депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев.

"Харчени са огромни средства във всевъзможни посоки. В последните месеци преди изборите кабинетът на Станишев е похарчил близо 4 милиарда лева, включително на австрийски лобист. За съветниците на политическия кабинет на Станишев са изразходвани близо 800 хиляди лева за граждански договори, които са подпомагали доброто им възнаграждение", каза Мавродиев. По думите му има изключително сериозни суми, които са потънали, без публичен ефект.

В отговор на обвиненията Сергей Станишев пожела на властта в следващото Народно събрание, да бъде направена аналогична анкетна комисия, която да ревизира политиката на ГЕРБ.

„Не веднъж в историята е имало такива опити да се подмени миналото, да се интерпретира, реинтерпретира и фалшифицира ще ви припомня великата книга на Оруел 1984 г. Там има един специален отдел, който се занимава точно с подмяна на миналото”, каза лидерът на социалистите.

"Различни сме от вас, никога няма да бъдем такива елементарни реваншисти, но защото такава е логиката на живота и колелото се върти и се върти все по-бързо и времето върви, защото има народна поговорка на зла круша зъл прът, на крива дупка, крив винт", каза още Станишев. Още от изказването му - вижте тук

Дебатите за дейността на кабинета "Станишев" ще продължат и утре, когато депутатите ще гласуват, материалите да бъдат предадени на главния прокурор.