Софийска окръжна прокуратура е повдигнала 10 обвинения и е привлякла за тях в качеството на обвиняеми 5 лица. Това съобщават от прокуратурата на интернет страницата си. Петимата са задържани на 23 и 24 юли, след проведена полицейска акция по повод убийството на Юри Галев извършено на 20 юни на пътя между к.к. "Боровец" - село Бели Искър.

Янко Попов е обвинен за това, че в началото на 2010 година склонил Петър Стоянов умишлено да умъртви Юри Галев. Петър Стоянов е обвинен за това, че в периода 2008 г. до 23.07.2010 г. в гр. София и гр. Червен бряг е организирал и ръководил организирана въоръжена престъпна група с участието на Васил Костов, Методи Иванов и Георги Петков и, че в началото на 2010 г. в съучастие като подбудител и помагач е подбудил и подпомогнал Васил Костов, Методи Иванов /помагач/ и Георги Петков /извършител/ умишлено да умъртвят Юри Галев.

Георги Петков е обвинен за това, че на 20.06.2010 г. около 04.30 ч. на пътя от к.к. "Боровец" - с. Бели Искър, община Самоков, Софийска област, като извършител в съучастие с Петър Стоянов /подбудител и помагач/, Васил Костов и Методи Иванов /помагачи/ е направил опит умишлено да умъртви повече от едно лице - Юри Галев, чиято смърт е настъпила, и Бойко Виденов, по
начин и със средства опасни за живота на мнозина - огнестрелно оръжие, като деянието е извършено предумишлено и по поръчение и в изпълнение на решение на организирана престъпна група.

Васил Костов и Методи Иванов са обвинени за това, че от началото на 2010 г. до 20.06.2010 г. в съучастие като помагачи са подпомогнали Георги Петков /извършител/ умишлено да умъртви Юри Галев по начин и със средства опасни за живота на мнозина - автоматично огнестрелно оръжие, като престъплението е извършено с предумисъл и от лице, което действа по поръчение и в изпълнение на решение на организирана престъпна група.

На Васил Костов, Методи Иванов и Георги Петков е повдигнато обвинение и за това, че през 2008 г. до 23.07.2010 г. са участвали в организирана въоръжена престъпна група. Методи Иванов е привлечен към наказателна отговорност и за това, че без надлежно разрешение до 23.07.2010 г. в гр.София, придобил и държал автоматично огнестрелно оръжие - АК 7,62 мм. и
боеприпаси.    

Петимата обвиняеми са задържани до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от СОП. Изготвя се искане до съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на всички обвиняеми, което в късния следобед днес ще бъде внесено за разглеждане в Софийски окръжен съд.

"Код: Криминално" се срещна с близките на Килърите. Какво се знае за арестуваните, какво мислят най-близките им, както и подробности за връзките на килърите със СИК и за обвиненията за убийството на Юри Галев - гледайте всичко за последната акция на МВР тази вечер от 22:45 ч. по PRO.BG.