Пасторът, който скандализира света с плановете си да изгори Корана на 11 септември, заяви, че се отказва. Той обаче очаква и реципрочна стъпка - да се спре строежа на джамия близо до мястото, където се издигаха кулите-близаци. Междувременно бурните реакции по света около казуса доведоха до смъртта на афганистански демонстрант, хвърлял камъни по база на НАТО в Кабул.

Според пастор Джоунс изгарянето на Корана е спряно, а не отменено. Пасторът получил уверение, че няма да се строи ислямският културен център на "кота нула" в Манхатън. Инициаторите на проекта обаче не са толкова категорични.

„Заминаваме за Ню Йорк и ще се срещнем с нашия имам там и заедно, цялото ръководство ще вземем решение. Не може един човек да решава сам”, посочи имам Мухамади Мусри.

„Отмених горенето на корана, защото имамът в Ню Йорк ми даде дума. Сега започна да овърта, но аз имам свидетели, които чуха обещанието, че ще преместят строежа на джамията. Затова намеренията ми се отлагат, но не отпадат”, каза Тери Джоунс.

Ръководителят на проекта за ислямския културен институт видя особена заплаха в искането на американския пастор джамията да бъде преместена.

„Най-сериозното ми притеснение е, че в Мюсюлманския свят всички ще разберат, че Ислямът е атакуван в Америка. Това ще засили съпротивата на радикалните групировки, на хората, войниските и само ще разпали тероризма”, коментира имам Фейсал Рауф, ръководител на проекта за джамия.

Междувременно американската общност се гневи от скандалите в навечерието на една от най-трагичните годишнини в съвременната американска история. Милиардерът Доналд Тръмп дори предложи да откупи спорния терен, за да сложи край на словесния двубой, но щедрата му оферта беше отказана.