Една от най-големите заменки по морето - Камчийски пясъци. Пясъчни дюни и гори са заменени като пасище, а за терена вече има разрешение за строеж. Човекът, с чийто подпис застрояването на тази част от крайбрежието става възможно, е настоящият председател на Върховния административен съд.

2006-та е годината, в която пясъчните дюни стават ливади и са заменени за земеделски земи във Видинско на цена от около 110 лева за декар. Пред новия собственик, обаче остава още един проблем.

През 1980 година цялата тази зона е обявена за защитена територия. Преди няколко години Върховният административен съд, с решение, отменя тази заповед. Това пък отваря вратите за задействането на процедура за строителството на комплекс.

"И лично Константин Пенчев е отменил заповедта точно за тези територии”, заяви бившият кмет на Аврен Стефан Стоянов.

Така човекът, който само преди няколко месеца, по повод на оземляването на магистрати край морето заяви, че е уронен съдебният престиж и е нарушен човешкия морал, дава зелена светлина за застрояването на Камчийски пясъци. Аргументите му - неясни граници на защитената местност.

Бившият кмет на Аврен разказва, че след заменката имотите са обединени. По думите му, новият терен е над 1700 декара дюни.

"Ширината му виждате колко е голяма - над 500 метра и всичко е пясък. Пясък, дюни. Това му беше статутът преди да му бъде променен от общинската служба земеделие и гори на пасище”, допълни Стефан Стоянов.

По думите на бившия кмет - общата площ на заменената територия е над 4 хиляди декара, защото освен дюните, е дадена и съседната борова гора

"Камчийски пясъци няма да ги дадем, въпреки че там всичко е направено законно. Това са много мощни инвеститори, не ми се говори за корупция, но факт е, че това са много девствени места, които не трябва да се пипат и ние всичко сме направили да не ги пипат”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че има работна група, която се опитва да намери начин за отмяна на решенията за замяна.  Нещо, което трудно може да се случи, ако не се открие закононарушение в процедурата.

Следваща седмица ще търсим за коментар по темата председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев.