"Музей на хигиената" "отварят" в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата на авторския пърформанс на Ива Свещарова и Вили Прагер е на 1 октомври на Сцена на четвъртия етаж, съобщиха от театъра – партньор по проекта на "Брейн Стор Проджект".

Хигиената носи идеята за контрол, дисциплина и ред,

както и а/и/люзията за "здрав дух в здраво тяло". Преди здравето градеше образа на перспективна нация, днес ни дава насладата от живота на консумацията. И в двата случая се оказва стратегия – за организиране и контролиране, за привеждането на обществото или индивида в режим на възможно най-ефективно и целесъобразно функциониране, коментират от екипа.

Наименованието "Музей на хигиената" препраща

към едноименната институция в Дрезден, основана през 1912 г. , за да просвещава обществото в "разумен и здравословен начин на живот". През годините на националсоциализма това е една от основните лаборатории за разработване на идеологията за расова хигиена, припомнят авторите на представлението.

Ива Свещарова и Вили Прагер "обръщат оптиката"

и гледат на понятието "хигиена" през неговото "саботиране". Симулирайки ролята на куратори в един фиктивен музей, техните експонати са артефакти от сферата на пърформанса, визуалните изкуства и борбата като спортна дисциплина, идеологизирана и идеализирана още от античността за дисциплиниране на тялото по "пътя към силата и красотата".

Взаимоотношенията между телата излизат от регулацията

и ригидността на хигиената, за да се "хигиенизира" натрапеният ред и корумпираното ползване – от идеология, икономика, медии, политика – на тялото и личността... до пълно изтощение. Възможно ли е това излизане и от каква хигиена имаме нужда днес е въпросът, който занимава екипа. "Музей на хигиената" се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт и Министерството на културата. Следващите представления са на 2 и 4 октомври.