1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Закриват Българския енергиен холдинг

БГ Бизнес
 

Холдингът се е превърнал в паразитна структура и не изпълнява функциите си, заяви министър Дянков

Българският енергиен холдинг ще бъде закрит, съобщиха премиерът Бойко Борисов и ресорните министри на финансите и енергетиката. Причината - по думите на вицепремиера Дянков, холдингът на практика се е превърнал в паразитна структура и не изпълнява функциите си.

Днес премиерът получи и доклада за нарушенията в енергетиката. Какво пише в него, ще научим от Габриела Наплатанова:

Решението за закриване на Българския енергиен холдинг е взето именно на база на анализа на готовия вече доклад за енергетиката. Да припомним - БЕХ е относително нова структура. Тя беше създадена през 2008 г., като обедини държавните ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", мини "Марица-изток", НЕК и "Булгаргаз", с идеята да управлява инвестициите в енергетиката.

Днес обаче от кабинета отчитат, че Холдингът е взимал по 300 лева на час за юридически консултации, и е раздавал заплати по 6000 лева, без реално да се върши нищо.

Реформа ще има и в Държавната комисия за енергийно регулиране. Там годишно 13-те членове са взимали по 80 хиляди лева, което средно е месечна заплата от близо 7 хиляди лева. Очакват се нови данни от проверките за нарушения в Националната електрическа компания и електроразпределителните дружества, които продължават.

Данъчни и ДАНС ще проверяват заедно с държавния регулатор частните
електроразпределителни дружества. Причината е, че те посочват 40% от разходите си за аутсорсинг. Това означава преотстъпване на дейност от енергийната компания към външни фирми, които би трябвало да извършват услугата на по-ниски цени. Това обаче би могло да бъде и схема за укриване на печалби и данъци, което тепърва ще се проверява. Премиерът се възмути и от разликата, на която НЕК купува електричеството от атомната централа и от частните вече централи в Марица Изток 1 и Марица Изток 3.

На одит ще бъде подложена цялата система от мините в „Марица Изток” през НЕК до електроразпределителните дружества, които формират крайната цена на тока за потребителите.

"Смятаме че навсякъде има или потенциално може да им възможности за оптимизиране на тези разходи и в крайна сметка да е в полза на клиента”, заяви министър Трайков.

Премиерът категорично отрече да се мисли за национализация на електроразпределителните дружества. Той иска да отчитат дивидент към държавата или закупят и останалите 33% държавни дялове от предприятията.  

Как електроразпределителните дружества гледат на намерението на държавата да получи дивидент от тях?

Оказва се, че са склонни на тази стъпка. Или поне от ЧЕЗ България заявиха това пред bTV.

Дружеството, което снабдява с ток София и цяла Западна България, подготвя и ще предложи на останалите две електроразпределителни дружества, ЕВН и Е.ОН списък от стъпки, които да бъдат представени на българското правителство в продължение на започналия вече диалог.

Ето какво каза пред bTV директорът на ЧЕЗ България Ян Вавера:

- Ще отчислите ли дивидент на държавата от печалбата си за миналата година както беше поискано от правителството ?
- Вчера на срещата с министъра на финансите казах, че, ако държавата смята, че това е най- добрият начин да се справи с кризата, ние ще се съгласим да платим дивидент. Но по- подходящо и ефективно е да се реинвестира печалбата. За 5 години сме инвестирали 426 милиона лева, което превишава печалбата ни.

Миналите години имаше бум в строителството и строителните фирми чакат от нас да изкупим съоръженията им. Ако плащаме дивидент ще трябва да платим както на българската, така и на чешката държава, а според нас е по-добре парите да останат тук като инвестиция”.

От ЕВН съобщават, че за дивидент ще решава общото събрание на дружеството. Третата компания засега се въздържа от коментар.

Още подробности можете да видите тук

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии