Японският технологичен гигант Sony обяви, че пуска на пазара закрепващо се за главата устройство, което осигурява 3D излъчване на музикални видеоклипове, филми и игри, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Устройството HMZ-T1, което бе представено днес, ще се предлага на японския пазар за 60 хил. йени (800 долара/540 евро) от 11 ноември, като се планира да се появи в САЩ и Европа вероятно преди Коледа, но дати все още не са определени.

Напомнящ футуристичен шлем, уредът се носи на главата като масивни очила и слушалки в едно, посочва АП. Очилата, които тежат 420 грама и имат аеродинамична форма, са съчетани с аудио каска, осигуряваща многопосочен многоканален звук, допълва АФП.

Използваната технология е органичен OLED дисплей, както и собствени микропроцесори на компанията. Това са първите триизмерни очила с органичен екран.

Картината пред зрителя – музикален видеоклип на японски изпълнител при днешното представяне пред журналисти в Токио – е кристално ясна и създава усещането, че надничаш в кукленска къща, в която се движи реален мъничък певец, посочва АП.