Това, което със сигурност вълнува най-голям брой хора, са обещанията, които ГЕРБ направи преди изборите. Освен за промяна на статуквото на Тройната коалиция и за ревизия на управлението, ГЕРБ обеща и доста позитивни неща в своята кампания.
 
"Ние имаме и много сериозна, дългосрочна и дългогодишна практика в България. Това е разликата между хората, които през 2001 г. влязоха във властта, и икономическия екип на ГЕРБ", каза в студиото на предаването "Тази сутрин" един от водещите финансови експерти на ГЕРБ Росен Плевнелиев.
 
По думите му е попаднал в полезрението на Бойко Борисов и в кръга експерти на партия ГЕРБ по много прозрачен начин.
 
"ГЕРБ работиха заедно с няколко фондации, заедно с експерти международни компании, заедно с експерти от Световната банка и аз бях поканен в качеството си на експерт, който работи по големи проекти в България, за т.нар. програма "България 2020". Аз твърдя, че това, което мен страшно много ме впечатли, е това, че това беше първата политическа група, партия в България, която готвеше дългосрочна стратегия и тя беше кръстена "България 2020".
 
"Моделът трябва да бъде променен и се търсеха конкретни решения. Коментирахме, примерно, една много конкретна тема за двигателите на икономиката, защото досега тези отрасли, които бяха двигатели на икономиката, малко намалиха оборотите - строителство, недвижими имоти, банковият сектор", каза Плевнелиев.
 
Защо се развиваше българската икономика?
 
"Поради два фундаментални фактора - евтини пари в глобален аспект, високи цени на стоките в глобален аспект. Нито едното, нито другото вече го няма. Следващата много важна тема, за да знаем къде сме в момента. Икономиката - да, продукт на потреблението. Да, ама потреблението беше пък продукт на свръхкредитиране, което в момента също не работи", отбеляза експертът.
 
Какъв е начинът България да излезе като силен играч след кризата?
 
"Това, което говорихме, работейки по "България 2020", беше това - кризата да не бъде търпяна, кризата да бъде използвана, какви адекватни мерки могат да се направят така, че ние да имаме не едно изгубено десетилетие, защото ни чакат тежки времена, а да имаме може би една-две тежки години и след това - отново растеж и вървеж напред.
 
По повод обещанието на Бойко Борисов на 15-ия ден от правителството да бъде започната магистрала "Тракия".  "Тя ще бъде завършена в рамките на този мандат", уточни той.


Плевнелиев пое ангажимент, че още две ще бъдат завършени в рамките на мандата.
 
"Хемус" и "Струма" са стратегически важни за нашата държава, но за съжаление те не могат да бъдат завършени до края на мандата. Но до края на мандат могат спокойно да бъдат завършени "Люлин" и"Марица", каза експертът.
 
Проектите за българските магистрали са от 1985 г. и още не са се случили
   
"Това е трагичното. Нека да вземем магистрала "Тракия". Какво ли не се случи там", каза Плевнелиев и припомни ангажимента на последното правителство, че концесията ще бъде развалена.
 
"Две години след това, между 2005 г. и 2007 г., министър Гагаузов беше най-големият защитник на тази концесия и на тази схема. След това направиха търговете за магистрала "Тракия" и Европа спря търга, припомни Плевнелиев.
 
С какви пари ще се строи магистрала "Тракия"?
 
"Процедурите вече са напреднали. Ние не трябва повече да размътваме водата, тя беше достатъчно размътена", каза Плевнелиев.
 
"Европейските фондове трябва да заработят в тези три магистрали. България не може да си позволи повече разделяне. И искам да ви кажа едно много важно изречение. Пат Кокс, който е бившият шеф на парламента, европарламента, го каза, когато беше тук преди един месец. Той каза: "за да се случат магистралите, оставете експертите да си свършат работата. Махнете политиците от магистралите".
Това смятаме да направим%, каза Плевнелиев.

Според него трябва да има и ревизия в МРРБ. Финансовото министерство е едно от най-непрозрачните министерства. "Нашата амбиция, и аз искам да се ангажирам с това, е от едно много непрозрачно министерство в бързи срокове да стане едно много прозрачно министерство".
 
Знаете ли, че "Трансперънс интернешънъл" от 4 години се опитват да участват поне в един търг, организиран от това министерство. Е, те ще бъдат поканени на следващия търг, аз се ангажирам с това, каза експертът на ГЕРБ.
 
"Аз мисля, че българският бизнес отдавна знае, че ЗОП така е направен, че дори и чистачките в едно министерство знаят кой е победителят. Европейските фондове са спрени преди всичко заради политически натиск и корупция, преди всичко заради конфликт на интереси", каза Плевнелиев и припомни скандала "Батко - Братко".
 
"Какво направи министърът на регионалното развитие и благоустройството? Вместо да кажем истината на Европа, да се извиним, да вземем мерки, той каза "като не можем да направим тия магистрали с европейските пари, парите на българските данъкоплатци са винаги на разположение. А как се чувства Европа при едно такова изявление и дали тя ще пусне магистралите, ако един министър се държи толкова арогантно", попита Плевнелиев.
 
А всъщност нещата са може би по-лесни, отколкото мислим. Не е въпросът само да, както беше записано в програмата на БСП, след пълния провал по темата магистрали, в тяхната програма от 2009 г. сега, между другото, много удобно те не я кръстиха "програма", те я кръстиха "управленски проекти". Едно е да имаш проекти за магистрали, друго е да имаш магистрали", допълни той.

"Те не обещаха магистрали, те обещаха проекти. Но по-важното нещо е следното - в програмата от 2005 г. беше написано така: изграждане на пръстен от магистрали, плюс свързването му с европейските такива. Къде сме 2009 г., 4 години по-късно? А сега дори и не обещаха това. В тяхната програма те написаха: "ускоряване изграждането". Да продължим да се мотаем 3-4 години и след това да го ускорим. Не. Аз категорично заявявам, че тези три магистрали в рамките на 4 години могат да се случат", заключи финансовият експерт.
 
Как ще отговори ГЕРБ на очакванията на хората?
 
"Аз също ще кажа абсолютната истина, че според мен най-тежките месеци ще бъдат дори и февруари – март. Тогава, когато наистина ще трябва да се плащат големите сметки за парно, тогава, когато наистина ние ще имаме втората вълна на безработица. Защото очевидно ние пропуснахме момента. В цяла Европа, когато става въпрос за запазване на работни места, когато става въпрос за криза, правителствата взимаха мерки на секундата, законите се ковяха в парламентите", заяви Плевнелиев.
 
"Ние крихме. Кризата в България от септември месец беше очевидна, бизнесът взе адекватни бързи мерки. И тогава дойде и първата вълна на безработица. Какво направи управляващата коалиция? До февруари те не споменаха думата криза. А от март месец се качихме на мерцедесите, за да правим избори".
 
"Трябва да се вземат адекватни мерки. Смисълът на ситуацията, която е в момента, е, че България има златния шанс. Българите с тези 10 минути, които те отделиха, за да отидат и да гласуват, промениха собствената си държава. Аз съм категоричен, че това е така, защото дадоха шанс за реформи, дълго отлагани реформи", уточни още той.
 
"Не може да има силна икономика без ефективна администрация. В момента системата на администрацията е следната: едни министерства, тип замъци, не си говорят помежду си. Вземете магистралите -  вие знаете ли какво имате там? Четири структури, които се занимават с тези неща. Единият на втория, на третия и на четвъртия. И е сложена една, един заместник министър-председател, който просто да ги кара да си вършат работата. Кореспонденция, която върви с месеци нагоре и надолу по веригата", допълни експертът.
 
"ГЕРБ ще носи пълната отговорност и ще направи тези реформи. Дълго отлагани реформи в съдебната система, дълго отлагани реформи в системата на здравеопазването, дълго отлагани реформи в системата на държавната администрация", подчерта Плевнелиев.

Повече за изборите вж. на Izbori.btv.bg