Единственият по рода си у нас слънчев часовник беше открит в Шуменския университет. Построяването му е една от инициативите за отбелязване на Международната година на астрономията.

Слънчевият часовник е с диаметър шест метра и е изчислен да показва локално слънчево време. Външната му скала показва зимното часово време, а червените кръгчета във вътрешната скала -лятното време.
 
"Самото присъствие на часовника е достатъчно за студентите вече да имат представа за един нов начин, древен макар, но един друг начин, който може да се използва за грубо определяне на времето", коментира проф. Владимир Шкодров, създател на Астрономическия център в ШУ  "Еп. К. Преславски".
 
"По посока на сянката на гномона може да се определи времето през деня - колко е часа, а по дължината на сянката може да се определи сезона", обясни Сунай Ибрямов, студент в 3 курс, специалност Астрономия.

В момента на лятното слънцестоене сянката на гномона е най-къса и достига до първата жълта линия. С приближаване към есенното равноденствие сянката му нараства.
 
"И така, докато се стигне до момента на зимното слънцестоене, когато сянката е най-дълга, защото слънцето е най-близо до хоризонта", каза проф. Дияна Кюркчиева, председател на Съюза на астрономите в България.

Интересното астрономическо съоръжение е достъпно за всички, които искат да си сверят часовника.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето