За разлика от повечето представители на своя етнос, Албена и Мая не са израснали в махали без ток и вода, въпреки че и сега недоимъкът ги съпътства. Освен желанието да се образоват, общото между тях е, че са много близки роднини. Всъщност двете са част многочислена и сплотена ромска фамилия. Албена е по-голямата и е леля на Мая.

Майката на 22-годишната Мая Методиева работи в пицария, а бащата, който от притеснение отказа да се снима, в момента е безработен.

"Заради това, че аз не успях да се изуча, работя като готвачка и почти не са ми отворени вратите. Затова решихме, макар и да е трудно, да подкрепим Мая с каквото можем", разказа майката Светла.

С подкрепата на близките и на приятеля си българин в момента Мая е третокурсничка в селскостопански колеж. Тя е гордостта на семейството.

Навремето дядото на Мая - бай Анто, все повтарял на трите си дъщери, че учението краси човека. С предразсъдъците в най-тежките години на прехода успяла да се пребори Албена, която вече е висшистка и работи като експерт в областната администрация.

Въпреки резервите си, бай Анто възлага на дъщерята Албена и внучката Мая големи надежди.

Анелия от Лесново е гордостта не само на родителите си, но и на цялата  ромска махала в елинпелинското село. За разлика от повечето роми в страната мургавите жители на селото  имат  средно образование, не живеят в катуни, а в спретнати къщи. Имат по едно-две деца, а не десетки. Така е и при семейството на Анелия.

Още от вратата близките на Анелия започват да се хвалят с успехите на младата жена.

"От малка искаше да стане много умна", разказва бабата на Анелия.

Всички в семейството на Ани, както на галено я наричат, имат поне средно образование.  Майка й е шивачка, а баща й тракторист. Живеят в две чисти и спретнати къщи.

След завършване на средното си образование в Елин Пелин Анелия съобщава на родителите си, че иска да запише и висше. Насочва се към Нов български университет, където обаче таксата е непосилна за родителите й. Все пак първата година успели да платят обучението, след това Анелия заминава на студентска бригада в Италия. Бере грозде през лятото и спестява около 900 евро, за да помогне на родителите си.  

Ромите в Лесново са едни от най-образованите, хвалят се в семейството на Анелия. Може би за това тук кражби няма. Циганите и българите живеят задружно и никой не си и помисля да избере лесния път, извън закона.

Деница Михайлова пък е от семейство на музиканти. Благодарение на родителите си е расла в страни от това, което най-често чуваме за ромите. Деница е експерт в сектор "Български документи за самоличност" към Министерството на външните работи. Младата жена е първата и единствена ромка във външно министерство.

"Започнах работа след конкурс", разказа Деница. "Ние трябва да бъдеме активната страна в интеграцията", смята младата жена.