Масово недоволство в Ню Йорк срещу новите американски закони за борба с компютърното пиратство. Според протестиращите, те връзват ръцете на десетки сайтове.

Споровете за ограничаване на тегленето от виртуалното пространство се пренесоха и у нас. Оказва се, че през миналата година сме теглили повече музика и филми от интернет. Трафикът се е увеличил с между 5 и 10 процента.

Новият американски закон, който предизвика толкова спорове през последните дни, позволява дори български сайтове да бъдат затваряни, ако има съмнение за пиратско съдържание. Христо Спасов прави софтуерни програми и новите правила биха защитили проектите му. Въпреки това е убеден, че рестриктивните мерки ще убият интернет.

"Ще се наложи собствениците на сайтове сами да проверяват какви материали потребителите качват в техните сайтове - това физически е невъзможно", каза Христо Спасов, компютърен специалист.

Според юристите, правила за авторското право трябва да има, но те не трябва да ограничават информацията в интернет, нито да се бъркат в чуждото законодателство.

"Ако случайно това се случи и бъде ограничена възможността чрез моя сайт да се предоставя определена информация или услуга, как да се защитя - това означава, че трябва да ходя в САЩ и т.н.", коментира Георги Димитров, адвокат по авторско право.

На различно мнение са българските организации за защита на авторските права - според Музикаутор крайно време е и българите да се научат, че за филми и музика трябва да се плаща.

"Всички тези сайтове по някакъв начин печелят и те печелят от това съдържание на сайтовете си, а хората трябва да престанат да мислят, че това е безплатно за всички", каза Магдалина Тодорова, Музикаутор.

В момента цели 95% от песните в интернет се теглят безплатно и в повечето случаи нелегално. Най-големите торент-сайтове у нас пък правят между 200 и 300 хиляди лева седмично само от реклами и нищо от тези пари не стига до авторите.