Премиерът Бойко Борисов е на двудневно посещение в Сирия. Министър-председателят ще има днес срещи президента и с премиера на Сирия - Башар ал Асад и Мохамед Наджи ал Отари. Вчера започна двудневното официалното посещение на българската делегация в Сирия.

От българска страна министърът на финансите Симеон Дянков се очаква да подпише окончателното споразумение за уреждането на дълг между правителството на България и правителството на Сирия. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще подпише споразумение за икономическо сътрудничество, а министърът на външните работи Николай Младенов - споразумение за международен сухопътен транспорт на пътници и стоки и спогодба за сътрудничество в областта на физическото възпитание и спорта.    

Днес е организиран и двустранен бизнес форум с участието на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и неговия заместник Ана Михайлова и представителите на българската бизнес делегация.

Сирия е един от основните търговски партньори на България сред арабските страни, отбелязва икономическото министерство. През 2009 г. делът на Сирия в общия стокообмен на България с арабските страни е 19,5 на сто. След значителния ръст, регистриран през 2008 г., през 2009 г. стокообменът между България и Сирия бележи намаление от 57 на сто.

Налице е спад както в българския износ за страната (64,4 на сто), така и във вноса ни от Сирия (35,4 на сто). Салдото остава традиционно положително за България. За 2009 г. стокообменът е бил в размер на 150,4 млн.долара, а за 2008 г. - 349,7 млн.долара.     

През януари 2010 г. стокообменът е бил 21,5 млн. долара, което е с близо 130 на сто повече спрямо същия период на 2009 г. Делът на Сирия в общия стокообмен на България с арабските страни за периода е 49 на сто.