Актьорите от "Кецове” Васил Драганов, Валери Йорданов и Иван Бърнев гостуваха буквално по кецове в студиото на "Тази сутрин”. Филмът ще бъде завъртян официално по кината на 28 октомври, но вече е с награда.

Валери Йорданов, който е и ко-режисъор на филма, определя в кръга на шегата жанра му като "философски екшън”. Според Васил Драганов пък това не е типичният касов филм в стилистиката на "Мисия Лондон”.

Валери Йорданов е държал актьорите във филма да бъдат с "по-документално присъствие”, без прекалено преиграване и преправяне, а да бъдат колкото може повече самите себе си. Амбицията му е била, заедно с другия режисьор Иван Владимиров, да разкажат историята правилно и точно.

Дъщерята на Чарли Чаплин Джералдин си е обула кецове по време на премиерата на филма в Москва, като е изпратила впоследствие писмо, че ще дойде за българската, ако има възможност.

Според Йорданов сюжетът на филма изразява бягство, "бягство към себе си”. Руски журналист след прожекцията определя лентата като история, в която "едни младежи бягат от чуждия ум, за да намерят своя”. Валери е на мнение, че "понякога човек трябва да тича срещу стената”, а кецовете са най-удобната форма за упражнението.

Много въпроси за възникнали относно прилики с холивудската лента "Плажът”, но актьорите са категорични, че такива няма. Валери Йорданов е и сценарист на филма, като споделя, че повечето от събитията, развиващи се във филма, са по истински случаи. Така част от героите във филма съвсем естествено са се "преляли” от живота на Йорданов.

Снимките на филма са се случили на самотния плаж край Карадере. Кастингите преди да се стигне до тях обаче са били убийствени, докато не изкристализира точният състав, който да изиграе буйните аутсайдери.