Мощите на Свети Йоан Кръстител бяха пренесени от Археологическия музей в Созопол до храма "Свети Георги Победоносец". Литийното шествие беше предвождано от сливенския митрополит Йоаникий. Свещената реликва беше открита на 28 юли при археологически разкопки на остров Св. Иван.

Хиляди поклонници от България и чужбина се тълпят още от сутринта пред храма „Св. Георги Победоносец”, за да се докоснат до мощите. Хората чакат през целия ден пред храма, предаде репортерът ни Борислав Лазаров.

Мощите на старозаветния пророк, извършил показно кръщение на Исус Христос, бяха съхранявани при изключителни мерки за сигурност в созополския археологически музей през изминалата нощ. Точно в 9 часа сутринта с християнски ритуал сливенският митрополит Йоаникий получи мощите на Св. Йоан Кръстител от ръководството на музея.

Литийното шествие с мощите на светеца премина по централните улици на стария Созопол. Стотици жители и гости на града следваха процесията, в която участваха висши духовници и свещенослужители от Сливенската епархия.

Коментари на гражданите:
- Много се радваме, голям празник за всички в Созопол.
- Да сме християни и малко уважение.
- Аз не съм толкова вярваща, но се интересувам от история.

„За светите мощи много може да се говори. Това е неизчерпаем духовен източник, който утолява духовната жажда и удовлетворява нашите молитви. Тези мощи са голямо богатство, духовна ценност. С тях можем са се спасяваме, когато ги умоляваме. Но в същото време са образци на святост, които са се борили срещу злото и са го победили”, каза митрополит Йоаникий.

Той положи мощохранилницата пред олтара на храма и отслужи благодарствен молебен в прослава на Св. Йоан Кръстител.

Мощите ще останат в храма „Св. Георги Победоносец” до завършването на ремонта на храма „Св. Св. Кирил и Методий”. МС отпусна 400 хиляди лева, за да бъде реставриран този храм.

Репортаж на живо от Созопол с коментари на Божидар Димитров и Симеон Дянков от предаването "Тази сутрин" виж тук.