През 90-те години лидерът на либийската революция е бил работодател на десетки българи. Българка в продължение на две години е била личен кинезитерапевт на зеления полковник.

„Плача, тъй като имам и приятели, които са в Триполи от 20-30 години и не можаха да се приберат със самолета”, каза Емилия Дъскарева, кинезитерапевт.

В последните няколко дни Еми Дъскарева не изпуска новините за Либия. Чувства се емоционално свързана с Джамахирията. Казва, че извън площадите и трибуните Кадафи бил внимателен към хората, които се грижат за него. Но иначе темперамента му е точно такъв, какъвто го вижда целият свят в последната седмица - непоклатим, узбухлив и непредсказуем.

„Мисля, че той ще използва всякакъв резервен ресурс, за да излезе пак на чело на Либия. До последно ще се бори да оцелее”, смята Дъскарева. Вече са минали 17 години откакто за последен път е разговаряла с полковника като негов личен масажист.

„Забавното беше, докато му правя масаж, в един момент ми казва: Бе, защо така постъпихте с Тодор Живков, защо този хубав човек го свалихте от власт и го затворихте?. И аз казвам: аз не разбирам от политика. И той казва: Искате ли да ви спра кранчето на петрола? и аз казвам: „О, не, много Ви моля!", спомня си Еми. Склонна е да вярва на думите на полковника, че ще умре в Либия като мъченик. Кадафи, когото тя познава, не би избягал.