Гражданско сдружение обединява няколко групи от социалната мрежа Фейсбук и предстои да бъде регистрирано като неправителствена организация, като не е изключено на по-късен етап да се превърне в политическа партия.

Това стана ясно от изявление на Сание Сютлю, един от инициаторите на движението, според която по предварителни изчисляния в него ще се включат около 3 000 души - предимно млади и амбициозни млади хора от Североизточна България.

"Докато бяхме активисти и електорат на ДПС, отвътре не успяхме да прокараме промените. Политиците не проумяха, че за да са на лидерските постове, това зависи от нас, от нашите гласове. Ние няма да допуснем стари персонажи да бъдат лица на новата формация ", каза Сютлю в Шумен, където 4 февруари ще се състои учредителното събрание на движението.

Според Сютлю след завоя на Касим Дал към ЕНП на Мария Капон, хилядите му поддръжници във Фейсбук се дезориентирали, а мотивацията им да го подкрепят се провалила.

Инициаторката на проекта разкри, че предстои в близките седмици в Шумен да се съберат групите от Фейсбук, като ще бъде избран управителен съвет с председател и екип от 7 души. Всеки от тях ще представлява своя етнос – българи, турци, помаци и роми. Инициативният комитет е изпратил покани до всички политици, които са били свързани с ДПС, но не за да се включат в обединението, а като гости.

Сютлю настоя името на новата формация да остане в тайна до деня на учредяването. След като регистрацията в Министерството на правосъдието стане факт, тогава сдружението планира да направи голяма представителна среща в София.